Orhan Pamuk za RTS: Andrića smatram svojim prethodnikom

Izvor: RTS, 19.Dec.2016, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orhan Pamuk za RTS: Andrića smatram svojim prethodnikom

U Beogradu je nobelovac Orhan Pamuk. Gost je Srpske akademije nauka i umetnosti, koja i na taj način obeležava 175 godina postojanja. Slavni turski pisac odgovarao je na, kako je sam odlučio, pitanja deset novinara – Srbi i Turci, kaže, dele reči, hranu, maštu, arhitekturu i turbulentnu prošlost. Održao je predavanje: govorio je besedu kojom se obratio Švedskoj akademiji nauka kada mu je uručena Nobelova nagrada, a potom je razgovarao sa srpskim piscima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Predsednik Akademije Vladimir Kostić uručio mu je Povelju o održanom predavanju, u okviru ciklusa Gost Srpske akademije nauka i umetnosti. 

Maštao je da postane slikar, ali je, na sreću za književnost, postao pisac i boje preneo u naslove svojih romana. "Belom tvrđavom" je osvojio zapadne čitaoce, "Crna knjiga" je postala najkontroverzniji i najpopularniji roman turske književnosti, usledio je roman "Zovem se crveno", a najnoviji je "Žena crvene kose". Nobelovac je postao 2006. godine.
Naš nobelovac Ivo Andrić je rekao: "Od početka mog književnog rada zanimao me je dodir Istoka i Zapada, u vidu saradnje kao i u vidu sudara."
Na pitanje RTS-a da li se njegov uspeh može delimično objasniti u čitavom svetu, Pamuk kaže da je dao sve od sebe da sagleda da postoje kako sličnosti tako i različitosti.
"Veličina Andrića, Dostojevskog, Tanizakija jeste u tome što poklanjaju pažnju tradicionalnoj kulturi, kulturi Istoka, ali su usredsređeni na savremenost, kao i ja. Andrića, na neki način, smatram svojim prethodnikom jer je bio dovoljno hrabar, otvoreno human da sagleda svu punoću života muslimana na ovim prostorima. Poklanjao je pažnju detaljima, tako nam je pokazao da smo svi napravljeni od istog materijala", kaže Pamuk.
Koliko je delo Orhana Pamuka cenjeno i popularno širom sveta svedoče prevodi na više od 40 jezika, a kod nas i ovaj aplauz i puna sala Srpske akademije nauka i umetnosti na njegovom predavanju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pamuk: Andrića smatram svojim pretečom

Izvor: Večernje novosti, 20.Dec.2016, 14:21

Veliki turski pisac, nobelovac Orhan Pamuk, gostovao u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti U KNjIŽEVNOSTI počivaju neizgovorene političke ili intimne reči, neiskazana ljudska drama i osećanja. Prva pitanja se postavljaju kroz literaturu, a skrivena istina nalazi izraz najpre...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.