Napadi na kulturne spomenike su ratni zločin

Izvor: Akter, 06.Okt.2015, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadi na kulturne spomenike su ratni zločin

Haški tužilac Serž Bramerc danas je u Mostaru, gde je obišao područje svetske baštine Uneksa - Stari most i staro jezgro Mostara, rekao da su napadi na kulturne spomenike ratni zločin

Imajući u vidu nedavne napade Islamske države na važna područja kulturne baštine i verske institucije u Siriji i Iraku, Bramerc je takođe istakao značaj krivične odgovornosti za zločine protiv kulturne baštine, saopštio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Tribunal.

"Napadi na kulturne spomenike i institucije su ratni zločin i često su deo kampanje etničkog čišćenja. Kako bismo zaštitili našu zajedničku baštinu, počinioci moraju krivično odgovarati", rekao je Bramerc.

Za vreme rata u BiH od 1992. do 1995. Mostar je devet meseci bio podeljen i pod opsadom. Široko rasprostranjeni zločini počinjeni su nad civilnim stanovništvom, uključujući i progon na nacionalnoj osnovi. Stari most je 9. novembra 1993. namerno granatiran i srušen.

Bramerc je pohvalio Unesko, Svetsku banku, Fond Aga Han za kulturu, Svetski fond za spomenike i Grad Mostar za uspešnu obnovu Starog mosta i istorijskog centra Mostara.

"Kao što ova obnova pokazuje, ekstremisti ne mogu izbrisati iz istorije naše zajedničko nasleđe raznolikosti, koegzistencije i verskog pluralizma", rekao je Bramerc.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Bramerc i o odgovornosti za zločine protiv kulturne baštine

Izvor: Press, 06.Okt.2015

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, ukazao je danas u Mostaru na važnost krivične odgovornosti i za zločine protiv kulturne baštine. .             Bramerc je podsetio da je Sud u Hagu krivično gonilo...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.