Marks bio odan suprug

Izvor: Beta, 22.Sep.2011, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marks bio odan suprug

NJUJORK, 22. septembra 2011. (Beta-AP) - U knjizi "Lubav i kapital: Karl i Dženi Marks i rodjenje revolucije" (Love and Capital: Karl and Jenny Marx and the Birth of a Revolution) autorka Meri Gebrijel navodi da je osnivač komunizma bio odani suprug.

U najnovijoj Marksovoj biografiji Meri Gebrijel navodi da nije mogla da nadje knjigu o životnoj priči Karla i Dženi.

Supruga osnivača komunizma, inače potomkinja pruske i britanske aristokratije, i u danima siromaštva je nosila vizit kartu na kojoj je pisalo "rodjena kao baronesa Dženi fon Vestfalen".

Imali su sedmoro dece, ali je samo troje doživalo zrele godine. Dve ćerke su izvršile samoubistvo zbog političkih i bračnih problema.

Marksov saradnik Fridrih Engels je na Dženinoj sahrani govorio o njenom značaju.

"Doprinos te žene takve oštre kritičke inteligencije, takvog političkog takta, karakteristične energije i strasti, bila je posvećena drugovima u borbi - njen doprinos pokretu skoro 40 godina nije bio poznat javnosti", rekao je Engels.

Dženi se u 22. godini 1836. tajno verila za tada 18-godišnjeg Karla kada je počeo da studira. U Berlinu je napisao tri knjige poezije za nju, 300 strana iz filozofije prava, prevode grčkih i rimskih tekstova.

..

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.