Manji budžet za kulturu i informisanje u 2016.

Izvor: RTS, 08.Dec.2015, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji budžet za kulturu i informisanje u 2016.

Budžet za 2016. godinu namenjen resoru kulture i informisanja iznosi 11,4 milijarde dinara i manji je nego prošle godine za pet milijardi dinara, izjavio je resorni ministar Ivan Tasovac.
Tasovac je, međutim, naveo da je namenjeno 392 miliona dinara više nego prošle godine, a da je smanjen deo koji se odnosi na subvencije za javne servise, Radio Jugoslaviju i Tanjug, koji su ugašeni. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Vidimo da je tu na toj poziciji smanjen iznos za četiri milijarde dinara, što u stvari predstavlja uštedu", rekao je Tasovac, obrazlažući predložena sredstva na sednici Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije.
On je naveo da Vlada Srbije prepoznaje značaj kulture i da je s obzirom na neophodnu finansijsku konsolidaciju, ipak nađeno nabolje moguće rešenje u ovom trenutku.
"Pred nama nije laka godina, bitno je da imamo jasno definisano ono što su naši prioriteti i glavni projekti i ono što će dati novi zamajac za srpsku kulturu", istakao je Tasovac.
Predsednica Odbora Vesna Marjanović pitala je zašto se minimalno povećanje zarada zaposlenih u javnom sektoru ne odnosi i na plate zaposlenih u kulturi.
Tasovac je rekao da nije srećan što kultura nije ušla u to povećanje, ali da će kultura biti prva sledeća za povećanje plate, ističe Beta.
On je naveo i da se sada prvi put kultura posmatra kao posebna oblast, a ne u sklopu obrazovanja, što, kako je naveo, daje šansu da kultura ima prioritet u prvom sledećem preraspoređivanju sredstava.
Na pitanje poslanice Socijaldemokratske stranke Branke Karavidić o tome kolika će biti taksa za RTS i RTV, Tasovac je rekao da je zakon definisao koja je maksimalna cifra, a da upravni odbori te dve medijske kuće donose konačnu odluku kolika će ona biti.
Odbor je usvojio predloženi budžet.
Kasni otvaranje Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja

Istovremeno, Tasovac kaže da apsolutno očekuje da Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti budu otvoreni tokom 2016. godine.
Ministar je naveo da je tačno da je najavljivao otvaranje Narodnog muzeja u maju, dodajući da je potpuno jasno da on tada neće moći da bude otvoren.
"Prihvatam grešku što sam stavio satove, ali mi je žao što ih nisam stavio da otkucavaju koliko godina ne rade ti muzeji. Imamo u potpunosti dovoljno novca da se završe oba muzeja", dodao je Tasovac.
Sada je, prema njegovim rečima, pripremljena kompletna projektna dokumentacija za oba muzeja, što je razlika u odnosu na budžet prošle godine, navodi Tanjug.
"Ja jesam najavio tačne datume, ne žalim zbog toga, jer smo imali dovoljno hrabrosti da ispunimo ciljeve. Nismo ih ispunili, to je naša greška, ispunićemo ih sa zakašnjenjem. Naprosto moramo i sami da shvatimo da moramo daleko više da radimo, ti satovi za mene predstavljaju više simbol koliko brzo prolazi vreme i koliko je bitno da svi budu fokusirani na svoj posao", rekao je Tasovac.
Tasovac je podsetio da Narodni muzej ne radi 12, a Muzej savremene umetnosti osam godina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.