Knjige za slabovide u gradskoj biblioteci Beograda

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 02.Dec.2010, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjige za slabovide u gradskoj biblioteci Beograda

BEOGRAD - Knjižni fond Biblioteke grada Beograda obogaćen je knjigama za slabovide i starije osobe, štampanim u posebnom formatu, koje će za nekoliko dana biti dostupne čitaocima.

Prvo kolo knjiga za slabovide sadrži pet naslova, koji su štampani u 50 primeraka i to su "Život i smrt" Doksata de Moreza, "Uspomene" Milovana Vitezovića, "Pogled sa Kalemegdana" Vladimira Velmar-Jankovića, "San o ljubavi i smrti" Filipa Davida i "Prokleta avlija" Ive Andrića.

Pomoćnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << direktora Biblioteke Predrag Đukić rekao je, predstavljajući projekat "Lako je čitati" da je adaptacija knjiga i otvaranje bibliotičkog fonda za slabovide zajednički poduhvat sa Izdavačkim preduzećem "Signature", uz podršku opštine Stari grad i Zavoda za udžbenike.

- Cilj projekta je da knjige dođu do svakog čitaoca i da se oformi biblioteka knjiga koje su, svojim formatom, veličinom i rasporedom sloga, prilagođene starijim i slabovidim čitaocima - rekao je Đukić.

Direktorka izdavačke kuće "Signature" Milena Šećerović rekla je da su takvi projekti dugogodišnja praksa izdavača u svetu i ukazala da je štampanje knjiga za osobe sa velikom dioptrijom skupo, pošto iziskuje poseban slog i papir.

- Kada bi se prodavale, te knjige bi bile skuplje od standardnih i nedostupne većini populacije kojoj su namenjene - rekla je Šećerović i objasnila zašto će se prvi tiraži, umesto u knjižarama, naći u bibliotekama, domovima za stare i gerontološkim centrima.

Šećerović je najavila da će korisnici biblioteka za slabovide ubuduće popunjavati ankete o naslovima koje žele da čitaju, pa će na osnovu interesovanja biti odabrane knjige koje će se štampati u drugom kolu.

Direktorka izdavačke kuće "Signature" je pozvala sve domaće izdavače da deo tiraža popularnih knjiga štampaju u formatu prilagođenom za slabovide osobe, kako bi se povećali fondovi u bibliotekama.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.