Venčanje veka

Izvor: B92, 29.Apr.2011, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Venčanje veka"

London -- Princ Vilijam i Kejt Midlton su se venčali u Vestminsterskoj opatiji i tako postali najmlađi bračni par britanske kraljevske porodice Vinzdor.

Oko 2.000 zvanica u Vestminsterskoj opatiji i oko tri milijarde gledalaca širom sveta prate ceremoniju venčanja.

U Vestminstersku opatiju najpre je stigao princ Vilijam s bratom Harijem, a nakon njih i ostali članovi kraljevske porodice, da bi na kraju stigla i sama nevesta, buduća princeza.

Ceremonija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << venčanja je počela tačno u 11 sati po londonskom vremenu u Vestminsterskoj opatiji, a sam čin se održava pod krošnjama drveća.

Brojni detalji do sada su bili nepoznati javnosti. Znalo se da će mlada nositi burmu napravljenu od velškog zlata, dok je princ Vilijam još ranije rekao da on neće nositi burmu.

Služiće se vino, šampanjac i kanapei sa prepeličjim jajima, celerom, mini jorkširskim pudinzima, teletinom i kobasicama.

Zvanice su stigle ranije, a hiljade obožavatelja kraljevske porodice svoje pozicije zauzeli su još prethodnih dana. Svi oni ,kao i milioni ljudi ispred televizijskih ekrana iščekuju da princ i buduća princeza nakon višemesečnih priprema i medijske pompe izgovore dugo iščekivano "Da".

Venčanju Vilijema i Kejt prisustvuju mnoge slavne ličnosti. Među zvanicama su i Dejvid i Viktorija Bekam, Elton Džon, režiser Gaj Riči i mnogi drugi. Najveće iznenađenje na listi zvanica je prisustvo bivših devojaka princa Vilijama i dva bivša momka Kejt Midlton.

Nakon ceremonije venčanja, mladenci će se kočijom uputiti ka Bakingemskoj palati uz pratnju konjice. Ukoliko ih vreme posluži, koristiće otvorenu kočiju iz 1902. godine, kojom su princ Čarls i princeza Dajana išli posle njihovog venčanja 1981. godine.

Prvi javni poljubac kraljevskog para očekuje se na balkonu Bakingemske palate i to tačno u 13.25. Nakon poljupca avioni Kraljevske avijacije preleteće iznad Bakingemske palate.

Za bezbednost na ceremoniji brine oko 5.000 britanskih policajaca.

Kraljevsko venčanje detaljno možete pratiti na našoj stranici posvećenoj ovom događaju.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.