Na pijacama ponovo nude cigarete ispod tezge

Izvor: BKTV News, 14.Feb.2014, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pijacama ponovo nude cigarete ispod tezge

Na pijacama šverceri nude cigarete po ceni nižoj za oko 20 odsto u odnosu na onu u prodavnicama.

Svaka peta cigareta koja se popuši u Srbiji je prokrijumčarena ili falsifikovana. S druge strane, promet cigareta u Srbiji za samo godinu dana pao je za 20 odsto. Cigarete se najčešće krijumčare autobusima, kamionima i vozovima, jer se veruje da će tovar tako proći bez detaljnih kontrola.
U Albaniji, Bugarskoj, na Kosovu, Makedoniji, ali i u okolini Mojkovca u Crnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Gori, postoje ilegalne fabrike koje prave falsifikate svih vrsta cigareta koje se koriste u ovom regionu.
Jedan deo dolazi i iz Kine i sa Bliskog istoka. Preko luka Bar, Drač i Solun, švercovana roba dolazi do Srbije, koja služi kao tranzit ka državama Evropske unije, najčešće ka Rumuniji, koja se još ne nalazi u Šengen zoni. Deo tih cigareta ostaje i u našoj zemlji, gde se prodaje na pijacama, preko oglasa ili na internetu.
”U poslednjih 13 meseci oduzeto je 38.917 paklica raznih cigareta i 1.480 kilograma rezanog duvana, raznog nepoznatog kvaliteta. Novčane kazne kreću se od 50.000 do 150.000 dinara, a ako se radi o većem obimu šverca, nadležni organi podnose i krivične prijave”, rekao je Goran Macura, načelnik tržišne inspekcije.
Nakon nekoliko poskupljenja prouzrokovanih povećanjem akciza, građani Srbije prvo su se okrenuli kupovini nelegalnog rezanog duvana, a potom i švercovanih cigareta, koje su za petinu jeftinije od legalnih.
”Svaka zemlja sa relativno velikim porezima na duvanske proizvode teren je na kojem krijumčari računaju na visoku zaradu. Jedna vrsta šverca je kada poznate cigarete koje su legalne u jednoj zemlji ulaze ilegalno u drugu zemlju. Druga vrsta su falsifikati poznatih marki, koje se nude po mnogo nižoj ceni od originala”, objašnjava za ”Bli” dobro obavešteni izvor.
Zarada na švercovanim cigaretama je od 80 do 90 odsto, pogotovo kada se u njih ne stavlja svež duvan, nego onaj koji je, zbog isteklog roka trajanja, ili pojave gljivičnih oboljenja, trebalo da bude uništen.
Izvor: blic.rs
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.