Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Maj.2018, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MIP Kosova se žali zbog poništavanja učešća poslanika Kosova na beogradskoj konferenciji

Ministarstvo inostranih poslova Kosova je reagovalo nakon poništavanja poziva za poslanike Skupštine Kosova Vjose Osmani i Iljira Dede za učešće na konferenciju koju u Beogradu organizuje Odbor za evropske integracije Skupštine Srbije.

Osmanijeva i Deda su pre više od mesec dana dobili pozive i potvrdili učešće na međunarodnoj konferenciji na kojoj učestvuje oko 300 poslanika iz zemalja regiona i šire, ali je njihovo učešće danas poništeno pismenim obaveštenjem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
"MIP Kosova izražava duboko uznemirenje i smatra neprihvatljivim poništavanje učešća predsednice Komisije za međunarodne odnose, dijasporu i strateške investicije, gospođe Vjose Osmani-Sadriju i poslanika Iljira Dede na konferenciji pod nazivom 'Putem ideje EU ka miru i razvoju', koja će se održati 11. i 12. maja u Beogradu u organizaciji Skupštine Srbije", kaže se u saopštenju MIP-a Kosova.

U izjavi se ocenjuje da je ovaj akt donet pod pritiskom ultranacionaliste Vojislava Šešelja, koji je osuđen za ratne zločine, što još jednom pokazuje nedostatak volje zvaničnog Beograda za promociju dobrosusedskih odnosa i razvoj regionalne saradnje.

MIP Kosova ocenjuje da je "za žaljenje da su upravo na Dan Evrope vlasti u Beogradu pokazali svoj antievropski stav prema Kosovu i međunarodnoj zajednici".

Kosovsko Ministarstvo inostranih poslova najavilo je da će ovo pitanje izneti predstavnicima Evropske unije kao posrednika u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Prištinski mediji su preneli izjavu Vjose Osmani da će zbog onemogućavanja učešća kosovskih poslanika ovu konferenciju bojkotovati i parlamentarci Albanije, Hrvatske i Slovenije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Priština protestuje zbog otkazivanja poziva u Beograd

Izvor: N1 televizija, 10.Maj.2018, 00:08

Ministarstvo inostranih poslova Kosova je reagovalo nakon poništavanja poziva za poslanike Skupštine Kosova Vjose Osmani i Iljira Dede za učešće na konferenciji koju u Beogradu organizuje Odbor za evropske integracije Skupštine Srbije...Osmanijeva i Deda su pre više od mesec dana dobili pozive...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.