Kosovo - najskuplja evropska laž

Izvor: TvojPortal.com, 07.Dec.2011, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo - najskuplja evropska laž

Ako je verovati EU, objavljenim dokumentima i Editi Tahiri, Srbija je pristala na integrisano upravljanje granicom (“IBM - Integrated Border Management“) sa Kosovom. Jedino još srpsko integrisano upravljanje samoobmanom, Kosovo i Metohiju vidi u evropskoj Srbiji.


Ako proevropska koza laže, ne laže njen evropski rog! Srbija je 2. decembra u Briselu pristala na integrisano upravljanje granicom sa Kosovom, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << a ne administrativnim prelazima, nadajući se da će odobrovoljiti volju Nemačke i Austrije i 9. decembra postati kandidat za člana EU.
Originalan tekst sporazuma, koji je moguće pročitati na sajtovima EU, krije jezičko-pravnu podvalu. Ona u Srbiji treba da maskira ostvarivost politike “i EU i Kosovo”, a da istovremeno omogući dalje održavljenje južne srpske pokrajine.
U dokumentu “Agreement on IBM“ piše da je Srbija je pristala na formulaciju “integratedmanagement for crossing points (IBM)“. Na prvi pogled, to je integrisano upravljanje nekakvim prelazima. Ali, samo ako se zanemari vrlo značajna skraćenica “IBM“, prisutna i u naslovu dokumenta!
Ta skraćenica, koja u nastavku teksta preuzima potpuni primat, označava nešto sasvim drugo od onoga što pričaju srpske vlasti: “Integrated Border Management “. Integrisano upravljanje granicom! Upravo ono o čemu je Edita Tahiri pričala sve vreme i što odavno postoji u srpskim dokumentima, koji su za cilj imali približavanje države EU.
Podsetimo, vlada Srbije usvojila je 26. januara 2006. godine Strategiju integrisanog upravljanja granicom, koja je bila jedan od strateških dokumenata za uspešno sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Taj potez tada je predstavljen kao “investicija za buduće članstvo u EU”.
Strategija je zasnovana na Nacionalnoj strategiji za pristupanje EU i “reformskim procesima” zasnovanim na dokumentu “Evropsko partnerstvo”. Upravo Strategija integrisanog upravljanja granicom Srbije sadrži famozni “IBM” iz sporazuma Stefanović – Tahiri.
U tom srpskom dokumentu iz 2006. godine, koji treba da poveže rad različitih službi i ministarstava na granicama, doslovno piše: “EU uvela je koncept integrisanog upravljanja granicama (IBM), koji nije nov, pošto su države kandidati (sada države članice) EU u poslednjih nekoliko godina razvile sopstvene sisteme upravljanja granicama u okviru integrisanog upravljanja granicama (IBM)“.
Ali, ni ovde nije kraj. Dokument na kojem se zasniva koncept integrisanog upravljanja granicama za zapadni Balkan je Regionalni program „CARDS“-a za zapadni Balkan – višegodišnji indikativni program 2002 - 2006 (MIP)". Prema tom dokumentu, države zapadnog Balkana nisu imale sveobuhvatan pristup upravljanju granicama, što je dovodilo do loših rezultata.
Pošto su problemi toliko bili isprepleteni, da se odvojeno ne mogu efikasno rešavati, sveobuhvatan pristup upravljanju granicama predstavlja jedino rešenje usled čega „zemlje susedi moraju poboljšati saradnju u oblasti upravljanja zajedničkim granicama“.
Očigledno je da sporazum Stefanović – Tahiri sadrži sve pažljivo pripremane odredbe iz ranijih dokumenata, usvajanih na osnovu zahteva EU i u cilju približavanja Srbije EU, uključujući i koncept integrisanog upravljanja granicama (“IBM”) koji se odnosi isključivo na zemlje susede.
Ako je verovati EU, objavljenim dokumentima i Editi Tahiri, a jeste, Srbija je pristala na integrisano upravljanje granicom (“IBM - Integrated Border Management“) sa Kosovom. Jedino još srpsko integrisano upravljanje samoobmanom, Kosovo i Metohiju vidi u evropskoj Srbiji.
“Trenutak istine” je kviz, koji dodiruje najintimnije detalje ljudskih života, ali i sam neukus. Učesnici kviza najpre budu podvrgnuti poligrafskom testiranju. Kada javno odgovore na intimno, često vrlonepristojno pitanje, odgovor se upoređuje s rezultatima na poligrafu.
Srbija je došla do svog trenutka istine. Ono što su njeni političari govorili javno ne odgovara briselskom “poligrafu”. Srbija je, zbog sticanja statusa kandidata, “de fakto” pristala na integrisano upravljanje granicom sa Kosovom.
Ostaje da se vidi na šta će srpski političari tek morati da pristanu kako bi načinili sledeći birokratski korak ka članstvu u EU, koja više ne nudi blagostanje, prosperitet i stabilnost. Naravno, najzanimljivije bilo bi videti šta o evropskim integracijama Srbije kaže poligraf! A odmah potom i narod Srbije. Branko Žujović


euSrbijaKosovoizdajakandidaturaintegracije
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.