Konstituisanje Skupštine Kosova odgođeno na zahtev Srpske liste

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Sep.2014, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstituisanje Skupštine Kosova odgođeno na zahtev Srpske liste

Rasim Demiri, bošnjački poslanik u Skupštini Kosova, izjavio je za RSE da je predsedavajuća konstitutivne sednice Flora Brovina odlučila da konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova pomeri 18. septembar, a na zahtev Srpske liste.

Za to su glasali svi prisutni predstavnici političkih partija koji su se odazvali sastanku. Na sastanku nisu bili prisutni predstavnici iz opozicije, odnosno, predstavnici Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijativa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << za Kosovo i pokret Samoopredeljenje.

Dan pre održavanja konstitutivne sednice Skupštine Kosova, Srpska lista je zatražila odlaganje sednice, uz obrazloženje da su nakon pristupanja pokreta Samoopredeljenje opozicionom bloku koji teži da formira vladu potrebne konsultacije sa Beogradom.

Lideri partija Demokratskog saveza Kosova, pokreta Samoopredeljenje, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo potpisali su u sredu koalicioni Sporazum o principima, na osnovu kojeg lideri ovih partija teže da zajednički formiraju vladu tokom predstojećeg mandata.

Predstavnici Srpske liste su pre potpisivanja ovog sporazuma izjavili da će u petak podržati kandidata za predsednika Skupštine koji dolazi iz opozicionog bloka, Isu Mustafa.

Ramush Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, kazao je da je stav opozicionog bloka da se sednica održi u petak.

“Pozivamo i predstavnike Srpske liste dođu na sednici u petak, bez obzira na ovaj zahtev. Naše partnerstvo sa Srpskom listom nije promenjeno. Smatramo da je nepotrebno da se sednica odloži”, kazao je Haradinaj, dodajući da se sve nejasnoće mogu rešiti i na samoj sednici.

On je dodao da ne veruje da će se odnosi sa Srpskom listom izmeniti u predstojećem periodu, te očekuje njihovu dalju podršku.

Inače, predsednica Kosova Atifete Jahjaga je izjavila da Kosovo ulazi u važan i odlučujući period kada se treba pokazati našu politička zrelost i demokratska kultura, a radi unapređenja unutrašnjih procesa.

“Brzo uspostavljanje naših institucija će garantovati demokratsko funkcioniranje države, pokazaće našu sposobnost za upravljanjem krizama i našu spremnost da sami nalazimo rešenja koja će voditi u pravcu ispunjavanja očekivanja naših građana za jednu naprednu državu, odgovornu i poštovanu kao deo evroatlantske porodice”, kazala je Jahjaga na sastanku Konsultativnog veća za zajednice na Kosovu.

Rešenja se nalaze među onima koji su dobili glas naroda, među onima koji imaju odgovornost pred svojim glasačima, pred građanima Kosova, dodala je ona.

“Naša odgovornost, kao i odgovornost poslanika Skupštine Kosova, pod zakletvom da dostojanstveno predstavljamo narod i da radimo za interes Kosova i svih njenih građana, prostire se šire i nastoji da se rešenja pronalaze unutar institucija i u okviru Ustava. I naravno da trebamo naučiti da sami nalazimo rešenja, ne tražeći pomoć vani, jer rešenja pripadaju nama, našoj državi i našoj budućnosti”, poručila je Jahjaga.

Poznati pobednici

Demokratska partija Kosova Hashima Thacija će i na ovoj sednici predložiti svog kandidata, ali bez sporazuma sa nekom od albanskih političkih partija, što odmah dovodi u pitanje kako će se dostići 61 glas potreban za izglasavanje predsednika Skupštine. Ova partija ima ukupno 37 poslanika.

S druge strane, očekuje se da će i koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo (LDK-AAK-Nisma), sada i pokret Samoopredeljenje, ponovo predložiti Isu Mustafa za kandidata predsednika Skupštine, nakon DPK-a.

Kosovski analitičar Naim Rashiti u izjavi za RSE navodi da je sporazum opozicionog bloka sa pokretom Samoopredeljenje sada već precizirao ko će dobiti bitku za formiranje nove vlade Kosova, ukoliko se eventualno izabere predsednik Skupštine u petak, 12. septembra.

“Još uvek nije pojašnjena procedura za izbor predsednika Skupštine i kako će teći proces formiranja skupštinskih organa. Ali, stvorena je jedna nova situacija. Ono što se izmenilo jeste činjenica da se blok DSK-AZK-Inicijativa osetio slabim, a sada su sa pokretom Samoopredeljenje jači. Ostaje da se vidi kako će se njihova politika izbalansirati u odnosu sa međunarodnim obavezama i međunarodnim odnosima, kao i to da li će pokret Samoopredeljenje uspeti da ubedi međunarodnu zajednicu da bude deo vlade, ukoliko se želi nastavak dijaloga sa Srbijom”, kaže Rashiti.

On dodaje da ukoliko se 12. septembra ne reši pitanje predsednika Skupštine, onda se istog dana treba očekivati da predsednica i političke partije sednu za sto i pronađu rešenje.

“Ne možemo dozvoliti da ovaj vakuum potraje”, dodao je on.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Konstituirajuća sjednica Skupštine Kosova odgođena za 18. septembar

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Sep.2014

Rasim Demiri, bošnjački poslanik u Skupštini Kosova, izjavio je za RSE da je predsedavajuća konstitutivne sjednice Flora Brovina odlučila da konstitutivnu sjednicu Skupštine Kosova pomjeri za 18. septembar, a na zahtev Srpske liste...Za to su glasali svi prisutni predstavnici političkih partija...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.