Haradinaj: Postignut sporazum sa Isom Mustafom o novoj vladi

Izvor: RTS, 29.Apr.2020, 12:59

Haradinaj: Postignut sporazum sa Isom Mustafom o novoj vladi

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je sa predsednikom Demokratskog saveza Isom Mustafom postigao dogovor i da su potpisali sporazum o koaliciji o formiranju sledeće kosovske vlade, na čijem čelu bi bio Avdulah Hoti.
Ramuš Haradinaj je nakon sastanka rekao da će Alijansa imati pet predstavnika u novoj vladi.

Potpredsednik vlade biće Besnik Tahiri, Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spoljnih poslova vodiće Meljiza Haradinaj, Ministarstvo pravde Seljim Seljimi, dok će Bljerim Kući biti na čelu Ministarstva za ekonomski razvoj, a Ram Ljikaj Ministarstva prosvete.
Haradinaj je rekao da su svi detalji sporazuma dogovoreni i da su spremni za sednicu skupštine koja bi mogla da bude održana sutra ili neki drugi dan.
"Koliko znam svi aspekti vladajuće koalicije su zaključeni. Sve je spremno za sednicu sutra ili neki drugi dan", rekao je Haradinaj.
Tekst sporazuma Prištinski mediji su objavili tekst potpisanog sporazuma Demokratskog saveza i Alijanse za budućnost, u kome se govori o naporima institucija protiv širenja koronavirusa i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.
Pominje se članstvo Kosova u UN, EU, NATO i drugim međunarodnim organizacijama.
U potpisanom sporazumu navodi se da su Socijaldemokratska inicijativa, Alijansa novo Kosovo, Srpska lista i manjine takođe deo koalicije.
Dve stranke su se takođe složile da bi pored ministarstava koja pripadaju Alijansi za budućnost, mesta zamenika ministara trebalo podeliti u skladu sa političkom snagom koalicionih partnera.
DSK i ABK složili su se da neće podržati predloge za izglasavanje nepoverenja koje mogu da pokrenu druge stranke.
Ako je protiv nekog iz vladinog kabineta podignuta optužnica, tada premijer ima pravo da ga automatski razreši.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.