Gervala: Ideja o ZSO je mrtva

Izvor: B92, 24.Jan.2023, 23:05

Gervala: "Ideja o ZSO je mrtva"

Ministarka privremenih prištinskih institucija Donika Gervala izjavila je da je predlog o Zajednici srpskih opština "mrtav".

Prema njenim rečima, ustavni sud u Prištini je utvrdio da 23 člana sporazuma o ZSO nisu u skladu sa takozvanim kosovskim ustavom.

"Beograd priča o Zajednici, ali ovaj predlog je mrtav i ne može da se oživi. Ustavni sud je odlučio da ne može doći do stvaranja Zajednice. Nije moguće naći vladu u demokratskom svetu koja je spremna da sprovede >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nešto što krši njen ustav", rekao je Gervala u intervjuu za estonski javni servis "ERR".

Kako navodi "Reporteri", za Gervalu je jednonacionalno udruživanje, koje Srbija traži, rešenje iz 19. veka, ali ona dodaje da je Priština spremna da razgovara o pravima manjina ako zvanični Beograd pristane da razgovara na isti način o albanskoj manjini u Srbiji.

"Za nas nije problem da Srbima damo ista prava koja Srbija daje svojim manjinama. Trenutno garantujemo veća prava manjinama nego bilo kome drugom u regionu", dodala je ona.

Govoreći o zahtevu Srbije da ZSO ima izvršna ovlašćenja, Gervala je kao primer navela Bosnu i Hercegovinu, koja se, prema njenim rečima, pretvorila u nefunkcionalnu državu jer je srpski entitet u BiH dobio takvu izvršnu vlast.

"Ovako nešto nećemo raditi na Kosovu. Prava manjina su važna, mi smo multietnička zemlja, ali davanje takvih prava koja parališu našu zemlju i čine je nefunkcionalnom neće se desiti", istakla je Gervala.

Povodom Gervaline izjave oglasila se i Kancelarija za Kosovo i Metohiju čije saopštenje prenosimo u celosti:

Najnovija izjava Donike Gervale da je Zajednica srpskih opština mrtva pokazuje svu suštinu Kurtijeve militantne politike prema Srbima. Kako to da je za Kurtija Briselski sporazum mrtav, a nije mrtva fašistička ideja velike Albanije. Ovakav pristup Prištine, pitanje je isključivo za Evropsku unijui SAD, jer je jasno kao dan da je Kurti izvor svih problema na Kosovu, jer je on taj koji govori da je dijalog mrtav.

Prištinski političari uporno odbijaju da shvate da Zajednica srpskih opština nije tema za retoričke vežbe i razmatranja, već da je reč o jasnoj i nedvosmislenoj obavezi koju je Priština preuzela u dijalogu sa Beogradom.

Priština je sama sebi namerno stvorila navodne prepreke za sprovođenje obaveza iz Briselskog sporazuma i neka ih sama i otkloni, jer proces dijaloga i normalizacije odnosa ne može da napreduje ukoliko prištinski političari tvrdoglavo nastave da odbijaju da sprovedu potpisano i da se pri tome još i hvale sopstvenom nekredibilnošću.

Donika Gervala Švarc nastoji da objasni da je Zajednica srpskih opština nekakav kapric, a ne nasušna potreba jednog ugroženog naroda, iako svakodnevno nasilje koje Kurtijev režim sprovodi, upravo potvrđuje da je stvaranje efikasnog političkog i institucionalnog zaštitnog mehanizma uslov opstanka srpskog naroda i zaštite njegovih kolektivnih prava.

Nije Zajednica srpskih opština devetnaestovekovni koncept, kako tvrdi Gervala Švarc, ali zato Kurtijeva politika podjarmljivanja Srba i nametanja

apsolutne albanske dominacije na Kosovu i Metohiji jeste nešto što pripada najmračnijim istorijskim epohama.

Zajednica srpskih opština, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju prema dokumentima usaglašenim uz posredovanje EU, mora da bude formirana, i što pre usijane glave u Prištini prihvate tu činjenicu, pre ćemo moći da nastavimo produktivan dijalog - a dijalog i kompromis su jedini način da višedecenijski i viševekovni problemi između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji budu rešeni."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gervala: Predlog o osnivanju ZSO je mrtav

Izvor: Danas, 25.Jan.2023, 01:43

Predlog o osnivanju Zajednice srpskih opština je mrtav i ne može se ponovo oživeti, jer je Ustavni sud odlučio da se to neće desiti, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala u intervjuu estonskom mediju ERR.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.