EBRD: Sporiji privredni rast 2014.

Izvor: B92, 11.Nov.2013, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD: Sporiji privredni rast 2014.

London -- Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je ekonomski oporavak zemalja koje koriste zajmove te banke sporiji od očekivanog.

Privredni rast u 2014, prema proceni EBRD-a, biće slabiji od onog koji se očekivao pre šest meseci, između ostalog zbog toga što se u evrozoni, i pored nedavnog oporavka, očekuje slab privredni rast.

Prognoza za 2013. snižena je na dva sa 2,2 odsto, koliko se očekivalo u maju, nakon rasta od 2,7 odsto iz 2012, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok se iduće godine očekuje rast od 2,8 umesto 3,2 odsto, navodi se u saopštenju EBRD dostavljenog Tanjugu.

Razlozi za slabiju regionalnu prognozu su kako ciklični (dugotrajno slaba inostrana tražnja), tako i strukturni (slab potencijal za rast, ograničeni izvori finansiranja investicija i nedovršene strukturne reforme), navodi EBRD.

Rizici po novu prognozu dolaze i u vidu mogućeg daljnjeg pogoršanja situacije u evrozoni, iako sada deluje da su male šanse da do toga dođe, dodaje banka. Pored toga, tu je i privredno usporavanje u Kini i drugim velikim tržištima u usponu, a rizici po rast u vidu fiskalnih problema u SAD takođe nisu nestali.

Sniženje prognoze privrednog rasta najvećim je delom rezultat usporavanja privreda Rusije, istočne Evrope i regiona Kavkaza, kao i južnog i istočnog Mediterana, navodi EBRD.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EBRD očekuje slab rast tranzicijskih gospodarstava unatoč oporavku eurozone

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Nov.2013

LONDON - Za 2014. EBRD prognozira blaži oporavak nego što su procijenili proljetos, po stopi od 2,8 posto, naprema ranije prognoziranih 3,2 posto. Kao razlog navode nastavljenu slabost u eurozoni, unatoč tome što je gospodarstvo, po svemu sudeći, izašlo iz recesije.

Nastavak na SEEbiz.eu...

EBRD: Sporiji privredni rast i u 2014.

Izvor: Capital.ba, 11.Nov.2013

LONDON, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je ekonomski oporavak zemalja koje koriste zajmove te banke sporiji od očekivanog, pa će i privredni rast u 2014. ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.