Izvor: Danas, 27.Nov.2015, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Srbija za uvođenje linije između BG i PR

Beograd, Priština - Srbija se u kontinuitetu zalaže za rešavanje svih spornih pitanja u odnosima sa našom južnom pokrajinom kroz dijalog i uz uzdržavanje od jednostranih poteza. Srbija je zainteresovana za obnavljanje letova između Beograda i Prištine nakon 16 godina, u interesu obe strane i svih građana, saopštio je juče Marko Đurić, direktor vladine Kancelarije za KiM, povodom pisanja prištinskog lista Koha Ditore da je Srbija podnela zahtev Briselu za kontrolu vazdušnog prostora >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nad Kosovom.

"Pitanje kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora je statusno pitanje koje se tiče suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, u vezi sa kojim je pozicija Srbije definisana Ustavom, zakonima i drugim domaćim i međunarodnim propisima, dok je pitanje uspostavljanja avio-linije prevashodno komercijalno pitanje za koje je moguće naći rešenje u dijalogu", naglasio je Đurić.

Prištinski list Koha Ditore je juče na svom portalu objavio kao "ekskluzivno saznanje" da je Vlada Srbije podnela zvaničan zahtev EU da preuzme kontrolu nad vazdušnim prostorom Kosova, nakon što istekne mandat Mađarske. Prema navodima tog lista koji se pozvao na diplomatske izvore, ovaj zahtev je predao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić na sastanku sa zvaničnicima EU u septembru u Briselu. U listu se navodi i da je Đurić to obrazložio u kontekstu približavanja Srbije EU i NATO, normalizacije odnosa Srbije i Kosova, nastavka dijaloga i regionalne saradnje u oblasti vazduhoplovstva.

Kontrolu nad vazdušnim prostorom Kosova na zahtev NATO imala je Mađarska od marta 2013. i tu dužnost trebalo je da obavlja od tri do pet godina, saopštila je mađarska državna kompanija Hungarokontrol još 2012. godine. Tada je najavljeno da će Između 40 i 50 radnika Hungarokontrola obavljati taj posao iz novog kontrolnog centra u Budimpešti.

NATO, inače, ima kompletnu kontrolu nad vazdušnim prostorom Kosova, gde je civilni aviosaobraćaj bio zabranjen 13 godina. NATO je u julu 2011. ponudio državama regiona da preuzmu kontrolu nad vazdušnim prostorom Kosova, a u aprilu je prihvaćena ponuda Budimpešte. Mađarske vlasti tada su procenile da će ponovno otvaranje kosovskog vazdušnog prostora doprineti normalizaciji avionskog saobraćaja na Balkanu i stabilnosti samog regiona.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.