Završena razmena studenata tehnike iz Hrvatske i Srbije

Izvor: t.rs, 25.Jul.2011, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena razmena studenata tehnike iz Hrvatske i Srbije

Od 21. do 24. jula 2011. godine, u Beogradu i Srbiji se održala Četvorodnevna kulturna razmena studenata tehnike iz Hrvatske i Srbije, u organizaciji lokalne BEST grupe Beograd. Tokom četiri dana studenti iz Hrvatske i Srbije radili su na poboljšanju odnosa i unapređenju saradnje između studenata tehnike u ove dve zemlje. Na prijemu u Ambasadi Republike Hrvatske koji se održao 22. jula 2011. godine u 10h studenti su imali prilike da popričaju o problemima studiranja i prednostima koje donosi članstvo u organizaciji kao što je BEST sa predstavnikom Ambasade Mariom Zadrom i portparolom Univerziteta u Beogradu Marijanom Nikolićem.
Ovaj četvorodnevni skup doneo je bitan napredak u saradnji ove dve organizacije i ukazao kako ove BEST grupe mogu da utiču pozitivno na poboljšanje položaja studenata na svojim Univerzitetima. BEST Beograd je mogao od svojih suseda da nauči nešto više o pisanju projekata i konkurisanju za Evropske fondove, s obzirom na to da Hrvatska ima veći pristup istim.
S druge strane BEST Zagreb će sledeće godine imati priliku da organizuje Evropsko inženjersko takmičenje za studente tehnike, a Beograd je u aprilu organizovao Evropsku konferenciju studenata tehnike, događaj sa većim brojem učesnika. Zbog toga je dogovorena saradnja ove dve grupe koja će se odvijati na nivou treninga i pomoći koje će članovi BEST-a Beograd pružiti svojim kolegama iz Zagreba, kako bi što bolje pripremili i realizovali Evropsko inženjersko takmičenje do sada.
Mario Zadro, predstavnik Ambasade Republike Hrvatske, koji je ugostio studente Hrvatske i Srbije, istakao je da će Ambasada pomoći rad BEST grupa u Beogradu i Zagrebu jer ove dve organizacije pomažu razvoju zemalja kroz unapređenje studenata i dobre projekte koje organizuju. Gospodin Zadro je veoma bio zainteresovan da čuje o Job Fairu, projektu koje obe grupe organizuju već nekoliko godina u želji da pomognu diplomcima i postdiplomcima da lakše pronađu posao i težnji obe organizacije da rade na unapređenju saradnje između studenata, privrede i univerziteta, te je istakao da Ambasada u potpunosti podržava projekte BEST grupa.
Na sastanku održanom u Ambasadi, pokrenuta je diskusija o uticaju BEST-a na studiranje i primene Bolonjske deklaracije kako bi se što više uskladila sa bolonjskim sistemom i zaključeno je da su ovakve razmene veoma bitne kako bi se kroz primere iz drugih zemalja videlo kako BEST grupe mogu da utiču na prilagođavanje sistema studiranja na svojim univerzitetima.
Učesnici Četvorodnevne razmene studenata tehnike su pored sastanaka i dogovora imali priliku da rade na usavršavanju svojih znanja i ličnih veština, tako da je u subotu održan set treninga za studente sa Univerziteta iz Beograda i Zagreba.
Pored toga, naše kolege i susedi mogli su da se bolje upoznaju sa Srbijom i Beogradom kroz šetnju Beogradom i posete Muzeju Nikole Tesle, Muzeju istorije Jugoslavije, Hramu Svetog Save, Kalemegdanskoj tvrđavi i Adi Ciganliji.
Intezivni rad tokom ova četiri dana rezultirao je saradnjom na budućim projektima i pokazao da ove dve lokalne grupe imaju velikog potencijala i mogućnosti da pomognu napredak svojih kolega, univerziteta i zemalja, ali je pored toga bitno istaći unapređenje tolerancije među ove dve zemlje i veliki broj prijateljstava koja su sklopljena što je pomoglo povećanju interkulturalnosti studenata iz Srbije i Hrvatske.
Detalje informacije o BEST grupi u Beogradu možete pronaći na www.best.rs.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak...