Zastoj u dijalogu ugrožava kandidaturu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2012, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastoj u dijalogu ugrožava kandidaturu

BRISEL -

Srbija neće dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ukoliko Beograd već tokom naredne nedelje ne postigne dogovor sa Prištinom o regionalnom predstavljanju Kosova, rekli su Tanjugu diplomatski izvori u Briselu.

"Mi očekujemo napredak u dijalogu već do polovine februara", rekao je Tanjugu izvor blizak nemačkoj misiji pri EU.

U suprotnom, napominje taj izvor, "nećemo moći da podržimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kandidaturu Srbije krajem meseca".

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU sastaće se u Briselu poslednjeg dana februara kako bi razmotrili da li je Srbija ispunila uslove koje je krajem prošle godine postavio Evropski savet.

Prvi među tim uslovima je nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postizanje sporazuma o regionalnom predstavljanju Kosova.

Dijalog je, međutim, u prekidu već više od dva meseca zbog nemogućnosti dve strane da se slože oko pominjanja rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 ispod imena Kosova.

Izvor Tanjuga je podsetio da je nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele tokom nedavnog susreta sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem upozorio sagovornika da su rokovi na izmaku.

Vestervele je tada javno poručio da se neće dozvoliti da se ponovi situacija iz decembra prošle godine, kada je dijalog tekao naporedo sa sastancima Saveta, a sporazum o integrisanim prelazima postignut bukvalno u poslednji čas.

I drugi diplomatski izvori potvrđuju da će Srbija teško dobiti status bez sporazuma o predstavljanju.

"Praksa Srbije da sve radi u poslednjem trenutku nailazi na veoma loš prijem u Briselu", rekao je Tanjugu visoki zvaničnik Evropske komisije zadužen za pitanja Balkana i dodao da se "time podriva međusobno poverenje između EU i Srbije".

"Uslovi koje je Savet postavio pred Srbiju su veoma jasni i taksativno su navedeni. Ukoliko ne budu ispunjeni, ni one zemlje koje se ne slažu sa nemačkim stavom neće moći da insistiraju na kandidaturi", upozorio je ovaj zvaničnik.

Sagovornici Tanjuga su takođe naveli da se u slučaju da Srbija ne dobije status kandidata krajem februara ili početkom marta, o tom pitanju najverovatnije više neće raspravljati do decembarskog samita EU.

I prištinski list Koha ditore piše, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, da se s približavanjem samita EU povećava pritisak da se pronađe rešenje u pregovorima Beograda i Prištine, kao i da je Beogradu skrenuta pažnja da ne čeka poslednji trenutak.

Isti izvori rekli su listu da ukoliko ne bude pronađeno rešenje o regionalnom predstavljanju i ukoliko nedostatak tog rešenja leži u nespremnosti Beograda za kompromis, šanse Srbije za dobijanje statusa kandidata nisu velike.

Kako prenosi "Koha", predstavljanje Kosova na regionalnim skupovima uz fusnotu koja bi sadržala pozivanje na Rezoluciju 1244, ali i na mišljenje Međunarodnog suda pravde, ideja je koju bi mogao da prihvati Beograd i zato se sada očekuje veći pritisak na Prištinu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema statusa kandidata bez dogovora

Izvor: B92, 07.Feb.2012

Brisel -- Srbija neće dobiti status kandidata za članstvo u EU ukoliko Beograd već tokom naredne nedelje ne postigne napredak u dijalogu s Prištinom...Tanjug navodi da je potrebno da Srbija postigne dogovor s Prištinom o regionalnom predstavljanju Kosova. Ako propusti februar, Srbija čeka decembar...

Nastavak na B92...

SRBIJA IDUĆE NEDELJE MORA DA POSTIGNE DOGOVOR S PRIŠTINOM

Izvor: Kurir, 07.Feb.2012

BRISEL - Srbija neće dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ukoliko Beograd već tokom naredne nedelje ne postigne dogovor sa Prištinom o regionalnom predstavljanju Kosova, rekli su diplomatski izvori u Briselu...BRISEL - Srbija neće dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj...

Nastavak na Kurir...

"Dogovor garantuje Srbiji status"

Izvor: B92, 07.Feb.2012

Priština -- Glavni urednik lista "Koha ditore" Agron Bajrami smatra da bi dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova garantovao Srbiji status kandidata...Bajrami dodaje da bi možda Beograd dobio status i bez dogovora s Prištinom, ali bi sa dogovorom to bila "sasvim sigurna stvar". On, takođe, ističe...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.