U Srbiji zanemarene žrtve ratova i kriminala

Izvor: Studio B, 24.Nov.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji zanemarene žrtve ratova i kriminala

Žrtve ratova i kriminala su u Srbiji zanemarene i unapređenje zakona na evropski nivo ima poseban značaj za Srbiju u procesu evropskih integracija, rečeno je na godišnjoj konferenciji Viktimološkog društva Srbije.

"Prosleđivaje Evropskoj komisiji kandidature za članstvo u EU i očekivanje pozitivne odluke pred državu postavlja i nove obaveze prema žrtvama koje podrazumevaju unapređenje zakonodavstva i niz mera za obezbeđivanje prava žrtava u praksi", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je predsednik Viktimološkog društva Srbije Slobodan Savić.

Državna sekretarka u Ministarstvu pravde Srbije Gordana Pualić rekla je da Srbija moralno i institucionalno osuđuje ratne zločine i tako doprinosi pomirenju u regionu i istakla da se broj onih koji izmiču pravdi svodi na minimum.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Dragan Marković rekao je da policajci u prevenciji krivičnih dela sa elementima nasilja postupaju "u skladu sa zakonima i načelima humanosti, uvažavajući principe o poštovanju ljudskih prava".

Marković je naveo da je za prvih 10 meseci ove godine bilo 2.652 žrtve krivičnog dela nasilje u porodici i da su od 2008. godine do 2010. godine žene činile 80 odsto žrtava tog krivičnog dela.

"Tamna brojka tog krivičnog dela je još uvek prilično velika, jer žrtve nasilja u porodici, kao i osobe koje za to znaju, retko odlučuju da tu vrstu nasilja prijave zbog zatvorenosti porodice, straha od osvete i nemogućnosti zbrinjavanja žrtava", rekao je Marković.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je da je u Srbiji i oko nje tokom 90-tih godina bilo "strahovito mnogo žrtava" i istakao značaj Viktimološkog društva Srbije kao organizacije koja u vodi računa o žrtvama.

Šabić je naveo da je Društvo doprinelo uvođenju u zakon krivičnog dela silovanje u braku i ustanovljavanju službe za pomoć žrtvama.

Druga godišnja konferencija Viktimološkog društva Srbije "Žrtve kriminaliteta i žrtve rata: međunarodni i domaći kontekst" okupila je više od 80 stručnjaka iz Srbije, Makedonije, BiH, Velike Britanije, Švedske, Nemačke, Italije, Švajcarske, Francuske, Italije, Češke i Australije.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.