Tadić: Problem rešiti kompromisom

Izvor: B92, 29.Okt.2010, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Problem rešiti kompromisom

Beograd -- Srbija se zalaže da se istorijski konflikt Srba i Albanaca reši na kompromisan način, kroz dijalog, poručio je predsednik Boris Tadić.

On je upozorio da bi katastrofalna greška bila ako bi neko u EU ucenjivao Srbiju priznanjem Kosova za članstvo u Uniji.

"Moj cilj je da se reši istorijski konflikt Srba i Albanaca, koji traje od Prizrenske lige, vek i po, i to kroz dijalog, prvo o pitanjima koja su rešiva i koja bi na viši nivo podigla poverenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << između dve strane", rekao je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanja predstavnika novinskih agencija članica ABNA, Tadić je još jednom ponovio stav Srbije da nikada niće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Bila bi, međutim, katastrofalna greška ako bi neko u Evropskoj uniji ucenjivao Srbiju priznavanjem nezavisnosti Kosova za članstvo u Uniji", rekao je predsednik Tadić.

Na pitanje kako vidi mogućnost podele Kosova kao način za rešenje ovog pitanja, Tadić je odgovorio da "nije vreme da se o tome razgovara".

Naglašavajući da je Srbija za kompromisno rešenje putem dijaloga, predsednik Tadić je ukazao da bez rešenja ovog konflikta ni Srbija nema perspektivu u EU, niti postoji perspektiva za Albance.

Isto važi i za zapadni Balkan, koji ne može biti region trajne stabilnosti ukoliko se ne zatvore konflikti karakteristični za XIX i XX vek.

Govoreći o otvorenim pitanjima u odnosima sa zemljama regiona, Tadić je rekao da Srbija s "velikim teškoćama" razume odluku Crne Gore da prizna jednostrano proglašenu nezavinost Kosova.

"Priznavanjem nezavisnosti Kosova od strane Makedonije i Crne Gore doveden je u pitanje princip nedodirljivosti granica. Time su u pitanje dovedene granice Srbije, koje ja kao predsednik moram da branim", rekao je Tadić.

Tadić je naglasio da se Srbija ne protivi uključivanju Kosova u regionalnu saradnju, ali samo na onaj način koji je ne ugrožava.

Srbija će učiniti sve za unapređenje regionalne saradnje, ali je protiv toga da se to koristi kao instrument za uspostaljanje nove države, rekao je predsednik Tadić.

Politika uclanjenja u NATO u narednom periodu nerealna

Predsednik je rekao da politika učlanjenja Srbije u NATO u narednim godinama nije realistična.

On je podsetio da je Srbija članica NATO programa "Partnerstvo za mir" i da je u tim okvirima moguća dalja saradnja.

Podsetivši da je Srbija od 2000. godine uključena u politički proces u pravcu integracije u NATO, predsednik Srbije je ukazao da se Srbija nakon što su države-članice NATO priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i nakon što su učestvovale u formiranju kosovskih bezbednosnih snaga našla u novoj situaciji i novoj političkoj realnosti.

On je naglasio da je posle tih koraka znatno smanjena podrška građana Srbije politici u pravcu učlanjenja u NATO.

Srbija s pažnjom prati i vodi računa i o inicijativi predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva o novom sistemu bezbednosti u Evropi, rekao je predsednik Tadić.

On je takođe naveo da je Srbija spremna za učešće u mirovnim misijama širom sveta i to kao pouzdan partner.

"Biće učinjeno sve da Mladić bude uhapšen"

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da će, ukoliko se haški optuženik Ratko Mladić nalazi na teritoriji Srbije, biti učinjeni svi mogući napori da on bude uhapšen.

"Ukoliko se nalazi van granica naše zemlje takođe ćemo nastaviti da činimo sve u cilju njegovog hapšenja i u tom cilju sarađujemo sa istražiteljima Haškog tribunala", rekao je Tadić.

Tadić je istakao da ne postoji ništa što Srbija, od forimiranja nove vlade, nije učinila i što neće učiniti kako bi Mladić bio priveden pravdi.

"I to nećemo činiti zbog Evropske unije ili Tribunala, već zbog sebe i zbog politike regionalnog pomirenja", rekao je predsednik Srbije na prijemu organizovanom za predstavnike novinskih agencija članica ABNA.

On je naveo da, i pored toga što lično nije učestvovao u političkom životu Srbije u vreme ratnih sukoba, danas ima tešku obavezu da obilazi mesta stradanja, ali da je to njegova dužnost i obaveza.

Tadić je podsetio da je posetio Srebrenicu, kao i da uskoro namerava da poseti Vukovar.

"Moja je dužnost da zatvorim stranicu istorije zvanu Ratko Mladić", rekao je Tadić.

On je zahvalio članicama Evropske unije koje su sve prihvatile da Srbija čini sve da Mladić bude uhapšen.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.