Šulc: Nema dodatnih uslova za članstvo Srbije u EU

Izvor: Politika, 06.Sep.2012, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šulc: Nema dodatnih uslova za članstvo Srbije u EU

Martin Šulc, prvi evropski političar koji je pomenuo potrebu međusobnog prizna(va)nja Beograda i Prištine u procesu priključenja EU – u nekim tumačenjima, štaviše, njegov stav je shvaćen kao uslovljavanje članstva Srbije u EU priznanjem nezavisnosti Kosova – istakao je za „Politiku” da je njegovoj prethodnoj izjavi pridodat nepotreban značaj i pogrešno značenje.

U pisanoj izjavi, koja je usledila na zahtev naše redakcije, portparol predsednika Evropskog parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Armin Mahmer je istakao:

„Predsednik Šulc dao je samo ličnu procenu situacije, zasnovanu na realnom stanju stvari i političkom pragmatizmu. Gospodin Šulc je svoje gledanje opisao kao eventualno rešenje neusklađenih stavova unutar EU o pitanju priznavanja (nezavisnosti) Kosova. Pojašnjavam još jednom, sa apsolutnom jasnoćom da nije bio zadatak ni namera (predsednika) da formuliše bilo kakve dodatne uslove za pristup Srbije EU. Taj zadatak je u nadležnosti vlada, njihovih pregovarača i diplomata, a to je predsednik Šulc naglasio u svojoj prethodnoj izjavi. Budućnost Srbije i Kosova je u Evropskoj uniji. Na kraju procesa moraće da se, uz uzajamnu saglasnost, dođe do temeljitog rešenja (problema)...

Molim vas da me doslovno citirate i pozdravite Beograd!

Vaš Armin Mahmer”

M. Kazimirović

objavljeno: 07.09.2012.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.