Srbija postala neregionalni član Azijske infrastrukturne investione banke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2019, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija postala neregionalni član Azijske infrastrukturne investione banke

Srbija je zvanično postala 73. neregionalni član Azijske infrastrukturne investione banke (AIIB), čime dobija pristup povoljnim kreditnim sredstvima za realizaciju prioritetnih projekata, saopštilo je Ministarstva finansija.

Resorni ministar Siniša Mali rekao je da je to velika vest za našu zemlju.

Srbija je zvanično ispunila sve neophodne procedure i uslove za članstvo, a to su usvajanje Zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju AIIB u Skupštini Srbije, deponovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Instrumenta o pristupanju i uplata prve rate učešća u kapitalu Banke.

Prijem u članstvo potvrđen je Rezolucijom borda guvernera AIIB 15. avgusta 2019. godine.

Mali je 2018. godine uputio AIIB zvaničan zahtev za prijem u članstvo.

Azijska infrastrukturna investiona banka, čije je sedište u Pekingu, počela je sa radom 2016. godine, a pored Srbije, koja je novi neregionalni član, pridružene su i druge zemlje izvan Azijsko-pacifičkog regiona, poput Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Holandije i Španije.

Rezolucijom borda guvernera potvrđeno je i članstvo Grčke u toj međunarodnoj organizaciji, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.