Reakcije na odluku Saveta ministara EU

Izvor: RTS, 25.Okt.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na odluku Saveta ministara EU

Pozitivne reakcije predstavnika vladajuće koalicije i stručne javnosti na prosleđivanje kandidature Srbije Evropskoj komisiji. Veći deo opozicije smatra da je to "mala nagrada" koja "suštinski ništa ne znači".

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je građanima odluku Saveta Evropske unije za opšte poslove o prosleđivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropskoj komisiji aplikacije Srbije za članstvo u EU. Podsećajući da je Srbija godinama bila blokirana i usporena na evropskom putu, Tadić je istakao da je to veliki korak u evropskim integracijama zemlje.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda je vest iz Luksemburga ocenio kao „pozitivnu i ohrabrujuću", jer je u skladu sa zajedničkim ciljem članica EU i Srbije da se nastave integracioni procesi i učvrsti mir u regionu.

Prema njegovim rečima, Holandija je donela "razboritu odluku" da se pridruži većini od 26 zemalja koje su smatrale da je trenutak za sledeći korak Srbije ka evropskim integracijama.

Predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Sonja Liht ocenila je da je odluka šefova diplomatija EU dokaz da je Srbija čvrsto na putu evropskih integracija.

Srbiju očekuje dugotrajan proces, podsetila je Liht i napomenula da je ključno da ispunimo i preostala dva uslova - punu saradnju sa Haškim tribunalom i dijalog između Beograda i Prištine.

Prosleđivanje srpske kandidature za članstvo u EU Evropskoj komisiji je potvrda da se Srbija nalazi na dobrom putu i da je do sada mnogo urađeno u procesu evrointegracija, ocenio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

"Ova vest govori da su naši dosadašnji napori u EU prepoznati i da je potrebno da u daljem periodu još intenzivnije radimo na tome", rekao je premijer Cvetković.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević smatra da je prosleđivanje srpske kandidature Evropskoj komisiji (EK) veliki podsticaj reformskim procesima u Srbiji.

"To je izuzetno značajan korak, jer EU počinje da nas posmatra kao nekoga ko se približava statusu kandidata", rekla je Delević.

Sada se očekuje da EK Srbiji prosledi upitnik, u kojem će pitanja biti prilagođena trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji. Međutim, treba očekivati i dodatna pitanja, kao i posete ekspertskih misija, koje će želeti da utvrde stanje na terenu u pojedinim oblastima, rekla je Delevićeva.

Ocenjujući odluku Saveta ministara EU kao izuzetno značajnu za nastavak evropskih integracija, zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić je istakao da je Srbija spremna da ispuni sve upite EK u nastavku procesa.

"Više sam nego srećna i zadovoljna, konačno su svi napori Srbije dobili verifikaciju. Ono što je za nas obaveza jeste da ozbiljnije i više radimo na ispunjavanju standarda kako bi taj put i dalje išao u željenom pravcu", rekla je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović.

U EU postoji "pozitivna energija" u vezi sa evropskim integracijama Srbije, ocenio je ministar odbrane Dragan Šutanovac, dodajući da u Srbiji postoji politička volja za završetak saradnje sa Haškim tribuinalom i hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Srbija će, kada postane kandidat za prijem u članstvo EU, iz predpristupnih fondova dobiti, samo za poljoprivredu, sredstva u vrednosti od 50 do 60 miliona evra godišnje, podsetio je ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Odgovor na zalaganja Srbije

Odluka šefova diplomatije EU je logičan odgovor na zalaganja i napore koje je Srbija u prethodnom periodu učinila, rekla je portoparol Demokratske stranke Jelena Trivan.

"Pokazali smo spremnost da ispunimo sve standarde i norme vezane za proces evropskih integracija. Haški uslov ostaje, ali više se ne postavlja pitanje političke volje u Srbiji", poručila je Trivan.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić rekao je da je današnja odluka priznanje Vladi Srbije na putu ispunjenja preduslova za sticanje statusa kandidata, i da to nalaže još viši stepen odgovornosti u ispunjavanju upitnika, koji će ubrzo biti upućen Srbiji.

Odluka šefova diplomatije država EU o deblokadi procesa evropskih integracija Srbije ohrabruje, izjavio je lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, navodeći da "haška prepreka" mora biti uklonjena, da regionalna saradnja mora biti nesporna, evropsko uređenje države ubrzano, a "kompromisi sa antievropskim snagama u zemlji prekinuti".

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da je odluka šefova diplomatije država EU važan trenutak ali i velika obaveza, jer Srbija treba da učini sve da što pre dobije pozitivno mišljenje EK.

"Poruku iz Luksemburga treba da shvatimo ozbiljno i da u nedeljama koje su pred nama rešimo problem okončanja saradnje sa sudom u Hagu, da optužene za najteže ratne zločine izvedemo pred sud i pokažemo da smo ozbiljni i odgovorni prema svojoj budućnosti", rekao je Jovanović.

Stavovi radikala i DSS-a

Šef poslanika SRS Dragan Todorović izjavio je da odluka šefova država EU da odblokiraju proces kandidature Srbije za članstvo "suštinski ništa ne znači".

"To je još jedna u nizu obmana EU kada je u pitanju Srbija i ona je isključivo uperena prema građanima Srbije i ima domaću upotrebu. Suštinski apsolutno ne znači ništa", rekao je Todorović navodeći da je Turska preko 30 godina kandidat za članstvo u EU, ali da nije postala član, niti će to biti.

Odluka Saveta ministara EU je "mala nagrada" i "vetar u leđa vlasti u Srbiji koja sprovodi naloge Brisela i Vašingtona", ocenjuje DSS.

Ta odluka je "mali korak" i "tehnička nagrada" koja ništa ne znači, jer Holandija je i dalje pri čvrstom stavu da dok se ne uspostave dobrosusedski odnosi sa Kosovom i ne završi saradnja sa Hagom nema ništa od daljeg procesa intergacije, saopšetno je na konferenciji za novinare DSS-a.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.