Različito gledanje poslanika na poruku Rompeja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2011, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različito gledanje poslanika na poruku Rompeja

BEOGRAD -

Današnja poruka predsednika Evropskog saveta Hermana Van Rompeja da je budućnost Srbije u EU i da će stanje odnosa Beograda i Prištine biti jedan od ključnih faktora kada se bude odlučivalo o kandidaturi Srbije za članstvo u EU za DS ne predstavlja dodatni pritisak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dok u DSS i SRS kažu da je jasno da je priznanje nezavisnosti Kosova uslov za dalji proces evrointegracija.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija smatra da poruka Rompeja ne predstavlja dodatni pritisak na Srbiju.

"On (Rompej) je jasno rekao da se radi o dijalogu, razgovorima, pregovorima. Nedvosmisleno je dato do znanja da se očekuje da se kroz razgovore rešavaju problemi. To je interes i Beograda. To je ono na čemu Beograd insistira i pokazuje otvorenu spremnost da kroz razgovore rešavamo probleme", naglasila je Kolundžija.

Ona je u izjavi novinarima u parlamentu istakla da probleme između Beograda i Prištine treba rešavati razgovorima, a da je Srbiji i EU zajednička potreba da Srbija postane punopravni član te zajednice.

Govoreći o Forumu Srbija-EU, koji je danas počeo u Beogradu, Kolundžija je naglasila da je on pokazao da je Evropi važna Srbija, i da se radi o partnerstvu u kome i Srbija i EU treba da ostvare svoje ciljeve.

Poslanik JS Petar Petrović očekuje da će Forum još jednom potvrditi da je Srbija ispunila skoro 100 odsto svih uslova da bi dobila status kandidata u EU.

Svako dalje uslovljavanje Srbije, smatra Petrović, ne bi išlo u korist dobrih odnosa sa EU, a zvaničnici Unije trebalo bi da shvate da Srbija neće odustati od stava da su Kosovo i Metohija njen neotuđivi deo.

"Srbija je ispunila sve zahteve i tražiti da ispuni neke nove, a da u isto vreme ne postoji takav tretman prema drugim zemljama, je iluzorno i mislim da EU neće to tako uraditi", naveo je Petrović.

U PUPS-u, na izjavu Rompeja gledaju kao na nastavak pritiska na Srbiju.

Šef poslaničke grupe PUPS Momo Čolaković smatra da ne bi trebalo da bude različitih aršina prilikom postavljanja uslova za ulazak u EU, kao i da bi bilo dobro da se nastave razgovori i precizira šta Srbija treba da uradi na putu prema EU.

Čolaković je naglasio da Srbija ne bi smela da odustane od osnovnih nacionalnih i državnih interesa, a to je mirno rešenje krize na Kosovu, ekonomske krize i socijalnih problema i pozdravio poruku predsednika Borisa Tadića da Srbija zaslužuje iste uslove kao i sve ostale države, koje su ušle u EU.

U DSS-u su mišljenja da je jasno da postoji samo jedan uslov da bi Srbija eventualno postala deo EU, a to je da prihvati da Kosovo više nije njen sastavni deo.

Kako je rekao zamenik šefa poslaničke grupe DSS Radojko Obradović, "jasno je da Srbija ima drugačiji tretman od drugih zemalja" i da u procesu priključenja EU "postoje objektivni politički kriterijumi".

"U Srbiji ne postoji niko ko veruje da su priznanje nezavisnosti Kosova i ulazak u EU odvojeni procesi", naveo je Obradović.

I radikali su uvereni da EU neće odustati od stava da Kosovo treba da se oduzme Srbiji", kao i da će "koristiti svaki samit i priliku da na tome insistira".

Poslanik SRS Dragan Stevanović smatra da bi Srbija trebalo da prekine proces približavanja EU, jer sve dok je god na putu evrointegracija neće moći da vodi politiku na koju se obavezala Ustavom i koja je definisana Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kolundžija: Izjava Van Rompeja nije pritisak na Srbiju

Izvor: S media, 09.Sep.2011

Odnosi Beograda i Prištine jedan od ključnih faktora odluke o kandidaturi Srbije za prijem u EU, izjavio predsednika Evropskog saveta Herman van Rompej. Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija u ovoj izjavi ne vidi dodatni pritisak na Srbiju. ..Današnja izjava predsednika...

Nastavak na S media...

Džuda: Bez sukoba na Kosovu

Izvor: B92, 09.Sep.2011

Beograd -- Britanski analitičar Tim Džuda ocenio je da će dalji razvoj situacije na Kosovu zavisiti od toga šta će se dogoditi 16. septembra...Do tog datuma važi sporazum Vlade Srbije i KFOR-a o prelazima Brnjak i Jarinje na severu pokrajine..."Ukoliko bude sukoba, to će biti loša vest", rekao...

Nastavak na B92...

Kolundžija: Van Rompej ne pravi pritisak na Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 10.Sep.2011, 00:34

Današnja izjava predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja da će odnosi Beograda i Prištine biti jedan od ključnih faktora odluke o kandidaturi Srbije za prijem u EU, ne predstavlja dodatni pritisak na Srbiju, ocenila je šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija...Kolundžija...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.