Prljava igra Prištine:Evo kako lobiraju u UNESCO-u

Izvor: Mondo, 06.Nov.2015, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prljava igra Prištine:Evo kako lobiraju u UNESCO-u

Ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković uložio je protest direktoru UNESCO-a zbog metoda koje u lobiranju za članstvo u ovoj organizaciji koristi Priština.

Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Tanasković je rekao da Beograd diplomatskim putem pokušava da ubijedi članice Uneska da su pravo i moral na strani Srbije, dok Priština koristi druge metode.

"Ovde je danas zabeleženo prisustvo takozvanog ministra inostranih poslova Kosova Hašima >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Tačija i kontroverznog albanskog biznismena Redžepa Pacolija, koji su maltene u foajeu Uneska organizovali malu kancelariju biroa za lobiranje i nastoje da po sali, na vrlo vulgaran način, "nahvataju" predstavnike određenih zemalja, dovode ih na razgovor i vrše pritisak", rekao je Tanasković za RTS.

On je dodao da se po tome može videti koja su to sredstva kojima se služe predstavnici vlasti u Prištini i oni koji ih podržavaju da bi ušli u organizaciju koja bi trebalo da se bavi naukom, obrazovanjem, kulturom.

Tanasković je rekao da će Srbija tražiti da Generalna konferencija Uneska na dve godine odloži glasanje o zahtevu Albanije da samoproglašeno Kosovo postane član ove organizacije, koje je zakazano za ponedeljak, 9. novembra.

"Kada se odloži u UNESCO-u, vraća se u Brisel. Mi želimo stabilnost, ne želimo nikog da ponizimo svojim potezima. Mi hoćemo da se jednostavno poštuju pregovori, koji su otpočeli u Briselu i koji traju", rekao je Tanasković.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.