Prioriteti spoljne politike ostaju isti

Izvor: RTS, 14.Jan.2015, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prioriteti spoljne politike ostaju isti"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da prioriteti spoljne politike Srbije ostaju isti i u 2015. godini. Nastojaćemo da se na čelu OEBS-a afirmišemo kao pouzdan partner, istakao je šef diplomatije.
Ivica Dačić je na novogodišnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prijemu za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u MSP, rekao da je prvi strateški prioritet Srbije i dalje članstvo u EU, javlja Tanjug.

Obraćajući se zvanicama, među kojima su bili i direktori i glavni i odgovorni urednici medija, Dačić je poručio da o tom pitanju u Srbiji postoji najširi mogući društveni i politički konsenzus.
"Put ka članstvu u EU sagledavamo kao istorijsku šansu za modernizaciju i promene, čemu je Vlada Republike Srbije istinski posvećena", istakao je Dačić i podsetio da je EU najvažniji ekonomski partner Srbije.
Dačić je izrazio nadu da će pregovori o članstvu biti uskoro otvoreni i ukazao na ozbiljnost zadataka koji su pred vladom i neophodnost nastavka reformi u svim oblastima.
Prema njegovim rečima, ohrabruje to što je dosadašnji tok evropskih integracija pokazao da Srbija raspolaže neophodnim administrativnim kapacitetima.
Ministar je rekao da je Srbija u stanju da u kratkom roku usvoji i implementira evropske pravne tekovine što, kako je uveren, prepoznaju i njeni evropski partneri.
"I pored toga što je članstvo u EU naš glavni prioritet, želimo da razvijamo svestrane, prijateljske odnose i saradnju sa svim zemljama i time doprinesemo međunarodnom miru", napomenuo je Dačić.
Srbija je, ponovio je ministar, posvećena razvoju dobrosusedskih odnosa i saradnje sa svim zemljama regiona u cilju jačanja stabilnosti i promocije zajedničke evropske budućnosti.
"Uvereni smo da se samo kroz otvoren i kontinuiran dijalog mogu rešavati otvorena pitanja čime se na najbolji način doprinosi razvoju stabilnog, ekonomski povezanog i u punoj meri saradnji okrenutog regiona", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je podsetio da svi politički činioci u Srbiji intenzivno rade na njenom uključivanju u aktuelne tokove međunarodne saradnje, što je uticalo i na nesumnjivi porast međunarodnog kredibiliteta zemlje.
U tom smislu, ministar je podsetio da je Beograd nedavno bio domaćin Samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope kao i Konferencije o Zapadnom Balkanu.
Dačić je rekao i da će 2015. za srpsku diplomatiju biti godina izazova i velikih očekivanja imajući u vidu aktuelno predsedavanje Srbije OEBS-u.
"Nastojaćemo da se i kao predsedavajući OEBS-u afirmišemo kao pouzdan partner i da u skladu sa svojim mogućnostima doprinesemo rešavanju pitanja od značaja za stabilnost i bezbednost evropskog prostora i šire", poručio je Dačić.
Ministar je naglasio da će aktuelna kriza u Ukrajini biti dominantna tema na agendi OEBS-a i ove godine.
Dačić će u četvrtak i petak boraviti Beču, gde će na Stalnom savetu OEBS predstaviti prioritete Srbije tokom predsedavanja ovom organizacijom, odnosno smernice za njen rad tokom ove godine.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.