Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije o kandidaturi

Izvor: BKTV News, 03.Mar.2012, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije o kandidaturi

„Meni je drago da je Srbija dobila kandidaturu za članstvo u EU, međutim ta kandidatura sama po sebi ne znači ništa. Put do punopravnog članstva u EU je dug proces i uslov. Ja sam siguran da će nakon ovoga od Srbije biti traženo da odustane i od ostalih svojih interesa na prostoru pokrajine, dakle da prepusti energetski sektor, telekomunikacije, a onda će uslov biti i formalno priznanje Kosova,“ kaže predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić .
Državni >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sekretar u ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže da je dobijanje kandidature dobro za sve građane pa i za one koji žive na Kosovu.
„Naša kandidatura je nesumnjivo prvi korak prema punopravnom članstvu, što znači da se zemlja uređuje prema merilima i kriterijumima koje ima čitava Evropa i čitavi razvijeni zapadni svet. To će u krajnjem značiti da će Srbija imati nove investicije, nova zapošljavanja i znači da će kao takva biti ekonomski jaka, a samo ekonomski jaka država može da pretenduje i na veliku političku snagu. A takva Srbija, ekonomski i politički jaka, može da se na pravi način brine o Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji,“ rekao je Ivanović.
Predsednica Evropskog pokreta Srba na KiM i poslanica u kosovskoj skupštini Rada Trajković smatra da „pre svega treba raditi na osnaživanju srpske zajednice u pokrajini“.
„Ma koliko da neko govori da će sada Srbima biti lakše, da će se Srbija viđe baviti nama, ja mislim da je preokupacija daljem približavanju članstvu u Eu zaista biti prvenstveni posao vlade u Beogradu, i da zato, još jednom kažem- vrlo je važno na vreme obavestiti stanovništvo i saopštiti da moramo svi zajedno, to posebno naglašavam, da sednemo, da razgovaramo i da se dogovorimo na koji način će nam biti snažnija pozicija“, rekla je Trajkovićeva.
Negativan stav o dobijanju kandidature izneli su predstavnici Srba sa Kosova koji su funkcioneri opozicionih stranaka.
Izvor: B92
Tweet
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.