Izvor: RTS, 07.Dec.2022, 15:23

Popovićeva traži da se odbaci zahtev Prištine za članstvo u Haškoj konferenciji

Ministarka pravde Maja Popović tokom sastanka sa generalnim sekretarom Haške konferencije za međunarodno privatno pravo Kristofom Bernaskonijem zatražila je da se odbaci zahtev tzv. države Kosovo za pristupanje pojedinim konvencijama i zahtev za prijem u članstvo te organizacije, naglasivši da "to nije nikakva država, prema međunarodnom pravu, već teritorija u sastavu Republike Srbije".
Maja Popović je na sastanku sa Kristofom Bernaskonijem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naglasila da je za Srbiju neprihvatljivo da KiM "pristupa pojedinim konvencijama Haške konferencije koje su otvorene za pristup svim državama".

Popovićeva je navela i da se od Haške konferencije očekuje da u svemu deluje u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, kao i da poštuje pravnu obaveznost rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Na sastanku su razmotreni i načini unapređenja saradnje Srbije i Haške konferencije, kao najznačajnije međunarodne organizacije koja se bavi unifikacijom međunarodnog privatnog prava.
Istaknuto je i da Srbija aktivno učestvuje u radu Plenarne skupštine i ostalih stalnih organa Haške konferencije.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Hag,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.