Podobnost ispred struke

Izvor: Vesti-online.com, 21.Dec.2012, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podobnost ispred struke

Kandidat za novog direktora policije Srbije, nekadašnji načelnik beogradske policije Marko Nicović, smatra da "prvi operativac" MUP-a neće biti biran po stručnoj, već po političkoj podobnosti.



Konkurisali ste za direktora srpske policije, navodno je vaša kandidtura odbijena?

- Koliko znam, jeste. Verovatno nisam politička opcija koja odgovara trenutnoj vlasti, pa je moja kandidatura odbijena. Ali, svakako bih voleo da se na tom mestu nađe >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pravi i iskusni policajac, koji zna kako taj sistem funkcioniše i upotrebi ga u borbi protiv kriminala.

Šta će biti ključno prilikom izbora prvog čoveka policije?

- Izbor će pokazati odnos snaga između dve najjače partije vladajuće koalicije, Vučićevih naprednjaka i Dačićevih socijalista. Tražiće se neki novi raspored moći u policiji i u skladu s tim biće biran i direktor. Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Ivica Dačić će se dogovoriti kome će pripasti to mesto.

To znači da će se politika mešati u izbor, a odluka se neće doneti po stručnim osobinama kandidata?

- Ni u ovom slučaju neće se ni izbliza gledati stručne kvalifikacije, a pošto je, kao i svuda, politika u pitanju, ona će biti glavni kriterijum. Oni koji ne odgovaraju trenutnoj političkoj opciji, kao što sam ja, neće biti izabrani.

Šta je prvo što direktor policije treba da uradi?

- Moraće da se okrene borbi protiv kriminala i nasilja. Da se reše nerazjašnjeni slučajevi profesionalnih ubistava, spreči nasilje navijačkih grupa, koje se, u stvari, bave kriminalom. Država mora da se bori i sudari sa njima, da ne bismo bili njihov talac, kao što se videlo kada je zakazana, pa otkazana gej parada. Treba obratiti i pažnju na jug Srbije i Kosovo, gde su centri za trgovinu drogama, i sve preduzimati da bi se sprečilo krijumčarenje narkotika preko Srbije.

A šta je sa korupcijom i finansijskim sponzorima stranaka?

- Treba pristupiti analizi imovine svakog tajkuna. Ne samo onih koji su protivnici stranaka na vlasti, već i onih koji su uz ove stranke na vlasti i kojima su davali pare. Nema bogataša u Srbiji koji nije finansirao neke od stranaka koje su bile ili su još na vlasti, kao što su Predrag Ranković Peconi i ostali.

Mnogo se govori i o reorganizaciji same policije, šta je tu potrebno uraditi?

- Treba decentralizovati policiju, od pozicije ministra pa naniže. Potrebno je više autonomije u radu, pa da načelnika beogradske policije bira gradska skupština, kao što je to bilo do pre dvadesetak godina, a ne ministar. Šefa rimske policije ne bira ministar policije Italije, već gradska vlada u Rimu.

Oprema policije nije u srazmeri sa zadacima koji su postavljeni pred nju?

- Nabavka savremene opreme za policajce je jedna od najbitnijih stvari koju novi direktor policije treba da uradi. Moramo biti na nivou modernih evropskih policija, jer upravo naše snage bezbednosti imaju pune ruke posla u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma i u čuvanju bezbednosti juga Srbije.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.