Petrović: Kopač malicioznim izjavama obmanjuje javnost

Izvor: RTS, 23.Mar.2016, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Kopač malicioznim izjavama obmanjuje javnost

Generalni direktor "Elektromreže Srbije" Nikola Petrović u protestnom pismu direktoru Sekretarijata Energetske zajednice Janezu Kopaču kritikuje njegove izjave kao maliciozne. Najavljuje da će se posebnom notom obratiti i Evropskoj komisiji, zbog izjave Kopača da EMS ne želi da plati 40.000 evra za članstvo u Birou za dodelu koordinisanih prekograničnih kapaciteta u Podgorici.
Petrović u pismu Kopaču >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navodi da je jedini zaključak koji se nakon čitanja njegovih izjava nameće – da je namerno i maliciozno izvukao iz konteksta određene podatke i informacije, te zloupotrebio položaj direktora Sekretarijata Energetske zajednice i sveo veoma ozbiljnu priču na 40.000 evra koje JP EMS neće da plati.

"Ne mogu da sakrijem svoje razočaranje Vašim gestom. Vi ste se posle našeg zajedničkog sastanka obratili srpskoj javnosti iznoseći Vaše pogrešne zaključke i zanemarujući istinu.
Takođe, ne mogu da se otmem utisku da ste i pre našeg sastanka imali zadnje namere i pripremljenu izjavu, i da Vas u suštini istina nije ni zanimala", rekao je Petrović Kopaču u otvorenom pismu.
Tokom nedavnog sastanka, kako navodi, Kopaču je ponovo objašnjena hronologija aktivnosti EMS-a, uručena mu je prepiska sa SEE CAO Podgorica od 2. juna 2015. do 16. marta 2016, a na sastanku je, dodaje Petrović, imao priliku i sam da se uveri u nedorečenost stavova SEE CAO.
"Tačnije, posle devet meseci komunikacije između EMS-a i SEE CAO, mi i dalje ne znamo uslove za ulazak u vlasničku strukturu, niti je SEE CAO izmenio pristupnu taksu za svoje usluge, kako je dogovoreno na našem zajedničkom sastanku u Beču 26. novembra 2015. godine", stoji u pismu.
Petrović ističe da je EMS javno preduzeće, pa zato za svako plaćanje mora da ima jasno i precizno opredeljenu i definisanu namenu i podlogu u zakonu, što je, kako je ukazao, Kopaču rečeno nekoliko puta.
Petrović u pismu navodi da je Kopač, uprkos tome, tražio od EMS-a da to ne poštuje, a postupanje po zakonu je predstavio kao grešku EMS-a.
Zar nije logično, zapitao je Petrović, u svetlu svih činjenica koje su Kopaču predstavljene na sastanku, da SEE CAO "promeni svoj krajnje neobičan predlog pristupne takse i uskladi ga sa uobičajenom poslovnom praksom i omogući lakši pristup svojim servisima"?
"Zar to u VB6 „mekim merama ne tražite od nas: da lobiramo da se granične zemlje EU uključe u proces SEE CAO i da njihovi operatori prenosnih sistema koriste usluge SEE CAO?! Kako mislite da se granične zemlje EU uključe sa ovako neobičnim, teškim i nedefinisanim procesom pristupanja servisima SEE CAO?! Zar EMS nije bio proaktivan i konstruktivan tokom celog procesa, pokušavajući da se prilagodi promenljivim uslovima koji su stizali sa druge strane", zapitao je Petrović.
Naveo je i da ga je na samom sastanku iznenadio Kopačev predlog u pogledu odnosa EMS-a i KOSTT.
Petrović ističe da i dalje ne može da veruje u Kopačevu nepristojnu ponudu, a to je da EMS sam traži od ENTSO da se promeni Konekšon agriment sa KOSTT, čime bi, prema njegovim rečima, jednostrano pogazio Briselski sporazum.
"Iako smo Vam na sastanku objasnili, mada Vi to dobro znate i sami, da je Inter–TSO agriment između EMS i KOSTT, kao i ENTSO Konekšn agriment sa KOSTT, rezultat briselskih pregovora, Vi ste se i ovim povodom obratili srpskoj javnosti banalizujući ceo slučaj i aludirajući da je opet EMS kriv, zanemarujući pritom činjenicu da je EMS ispunio svoje obaveze po tom sporazumu", navodi Petrović.
Ističe i da je Kopač zanemario činjenicu da prištinska strana nije ni počela sa primenom Briselskog sporazuma i da je rešenje celog slučaja u njihovom dvorištu.
"JP EMS niko ne može da ucenjuje, pa ni Vi", poručio je Petrović dodajući da je Kopač delima i rečima poljuljao njegovo poverenje, te da će ubuduće biti obazriv u svakom kontaktu sa njim i Sekretarijatom Energetske zajednice.
Petrović je naveo i da će se EMS posebnom notom obratiti i Evropskoj komisiji i drugim relevantnim instancama.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Petrović Kopaču: Malicioznim izjavama obmanjujete javnost

Izvor: Studio B, 23.Mar.2016

Generalni direktor JP EMS Nikola Petrović u protestnom pismu direktoru Sekretarijata Energetske zajednice Janezu Kopaču kritikuje njegove izjave kao maliciozne, a najavljuje da će se posebnom notom obratiti i Evropskoj komisiji, zbog izjave Kopača da EMS ..Petrović u pismu Kopaču kaže da je jedini...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.