Pejčinović Burić: Odnosi Hrvatske i Srbije najsloženiji u regionu

Izvor: RTS, 21.Jun.2017, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pejčinović Burić: Odnosi Hrvatske i Srbije najsloženiji u regionu

Izabrana ministarka spoljnih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić ocenila je, uoči preuzimanja dužnosti u tom ministarstvu, da Hrvatska i Srbija imaju najviše otvorenih pitanja u regionu.
Marija Pejčinovič Burić je, gostujući u emisiji A sada vlada na Hrvatskom radiju, rekla da je "dobro da je Srbiji ostalo da otvori još deset poglavlja za članstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU", jer će određeni procesi unutar tih poglavlja, kako je rekla, uticati na odnose dve zemlje.

"Pitanje nestalih i zatočenih jedno je od prvih koje treba staviti na dnevni red. Druga su pitanja vezana za granicu, a uskoro ćemo formirati komisiju za pitanje granice", najavila je buduća ministarka.
Napomenula je da "ima indicija" da se o tome može ponovo razgovarati sa Beogradom.
"Ostaje i pitanje regionalne jurisdikcije koju je Srbija preuzela. Mislimo da je taj zakon jedan hibrid između raznih mogućih zakona koji postoje u tom smislu. On je dosta upitan i štetan za regionalnu saradnju i mislimo da treba razgovarati o tome da se on stavi van snage ili da se njegove odredbe promene", rekla je Pejčinović Burić.
Najavila je da će u Ministarstvu spoljnih poslova biti vođena politika kontinuiteta i sva važna pitanja ostaju ista.
"Ta pitanja uključuju odnose s užim susedstvom, ponajpre Bosnom i Hercegovinom, potom jačanjem afirmacije na dva dodatna identiteta: srednjoevropsku kroz Inicijativu tri mora, te Višegradsku grupu, kao i prosperitetu i razvoju na unutarašnjem planu i briga o Hrvatima izvan domovine, a u okviru NATO saveza i EU, unutar kojih delujemo", navela je Pejčinović Burić.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hrvatska ohrabruje i nudi Srbiji pomoć za lakšu integraciju u EU

Izvor: BKTV News, 21.Jun.2017

Članstvo Srbije u EU dugoročno od velikog je značaja za međudržavne odnose dve zemlje, poručio je hrvatski ambasador u Beogradu Gordan Mektić na svečanosti povodom Dana državnosti i Dana oružanih snaga Hrvatske..."Hrvatska ohrabruje i nudi Srbiji pomoć u nužnim reformama i postizanju evropskih...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.