Izvor: Blic, 21.Jun.2017, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska ministarka spoljnih poslova: Ima indicija da se ponovo može razgovarati sa Beogradom

Izabrana ministarka spoljnih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić ocenila je uoči preuzimanja dužnosti u tom ministarstvu da su odnosi Hrvatske i Srbije najsloženiji i da dve zemlje imaju najviše otvorenih pitanja.

Gostujući u emisiji "A sada vlada" na Hrvatskom radiju, Pejčinović Burić je rekla da je "dobro da je Srbiji ostalo da otvori još deset poglavlja za članstvo u EU", jer će određeni procesi unutar tih poglavlja, kako je rekla, uticati na odnose dve zemlje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Pitanje nestalih i zatočenih jedno je od prvih koje treba staviti na dnevni red. Druga su pitanja vezana za granicu, a uskoro ćemo na vladi formirati komisiju za pitanje granice - najavila je ona.

Napomenula je da "ima indicija" da se o tome može ponovo razgovarati sa Beogradom.

- Ostaje i pitanje regionalne jurisdikcije koju je Srbija preuzela. Mislimo da je taj zakon jedan hibrid između raznih mogućih zakona koji postoje u tom smislu. On je dosta upitan i štetan za regionalnu saradnju i mislimo da treba razgovarati o tome da se on stavi van snage ili da se njegove odredbe promene - rekla je Pejčinović Burić.

Najavila je da će u Ministarstvu spoljnih poslova biti vođena politika kontinuiteta i sva važna pitanja ostaju ista.

- Ta pitanja uključuju odnose s užim susedstvom, ponajpre Bosnom i Hercegovinom, potom jačanjem afirmacije na dva dodatna identiteta: srednjoevropsku kroz Inicijativu tri mora te Višegradsku skupinu plus, kao i prosperitetu i razvoju na unutrašnjem planu i briga o Hrvatima izvan domovine, a u okviru NATO saveza i EU, unutar kojih delujemo - navela je.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska šefica diplomatije: Odnosi sa Srbijom najsloženiji

Izvor: Beta, 21.Jun.2017

Nova ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Marija Pejčinović Burić ocenila je danas da su od susednih država odnosi sa Srbijom najsloženiji i da ima mnogo otvorenih pitanja na kojima se poslednjih godina nije radilo."Pitanje nestalih jedno je od prvih koje treba staviti na dnevni red,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.