Otvaranje poglavlja 23 i 24 realno u junu

Izvor: Mondo, 15.Apr.2016, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Otvaranje poglavlja 23 i 24 realno u junu"

Šefica Pregovaračkog tima Srbije za članstvo u EU Tanja Miščević rekla je danas da veruje da je otvaranje Poglavlja 23 i 24 realno da se desi u junu iako se još uvek čeka zvanično mišljenje Hrvatske.

Foto: Getty images/Thinkstock

"Mi smo uradili veliki i dobar posao što je potvrdilo i 27 država članica na preporuku Evropske komisije. Ccekamo još zvanično mišljenje Hrvatske o akcionom planu 23 i 24, mada neformalno znamo šta su uslovi", rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Miščević novinarima u Palati Srbija.

Na pitanje da li Evropska komisija može da reaguje na neki način, Miščević je ukazala da otvaranje poglavlja više nije pitanje između Srbije i EK, već je za razgovor između država čalnica.

"Čekamo još samo jednu državu da kaže - to jeste dovoljno za otvaranje poglavlja", navela je Miščević i napomenula da ne možemo da govorimo o nekoj blokadi jer i dalje čekamo zvanično izjašnjenje Hrvatske.

Upitana da li bi eventualno Savet ministara EU mogao da izvrši neki pritisak, ona je kazala da se razgovori o tim pitanjima vode na svim nivoima - i na tehničkim i na političkim.

Miščević je na pitanje da li neko može da nas blokira tokom pregovora kazala da svaka država članica u svakom trenutku vodi računa o svojim sopstvenim interesima, posebno kada se nova država "približava klubu".

Šefica Pregovaračkog tima je istakla da je EK dala svoju ocenu za akcioni plan Srbije odnosno da je naša država u potpunosti odgovorila onome što je od nje traženo.

Upitana da li bi moglo da dođe do razdvajanja otvaranja pregovaračkih poglavlja u smislu da se prvo otvori poglavlje 24, Miščević je istakla da razdvajanje poglavlja uopšte nije na dnevnom redu i ponovila da veruje da će poglavlja biti otvorena u junu.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović smatra da će Hrvatska dati svoj pristanak za otvaranje poglavlja kada splasne politička dimenzija i sve se svede na nivo struke.

"Evropska komisiaj je dala svoju ocenu, ali kada se politička pitanja slegnu i sve se svede na nivo struke, neće više biti otvorenih pitanja", rekao je Backović, koji je zajedno sa Miščević učestvovao na Partnerskom forumu upravo povodom otvaranja poglavlja 23 i 24.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Miščević: Otvaranje poglavlja 23 i 24 u junu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2016

Šefica Pregovaračkog tima Srbije za članstvo u EU Tanja Miščević rekla je danas da veruje da je otvaranje Poglavlja 23 i 24 realno da se desi u junu iako se još uvek čeka zvanično mišljenje Hrvatske..."Mi smo uradili veliki i dobar posao što je potvrdilo i 27 država članica na preporuku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.