Optimizam pred odluku o kandidaturi

Izvor: B92, 27.Feb.2012, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optimizam pred odluku o kandidaturi

Beograd -- Vlast veruje da su uslovi za kandidaturu ispunjeni, dok je opozicija podeljenih mišljenja. Za DSS to je kapitulacija, dok LDP vidi šansu za novu politiku.

Među poslanicima, međutim, nema zajedničkog stava o tome da li je vreme mučnih otezanja i uslovljavanja Srbije na putu ka EU, konačno, prošlo.

Optimizam poslanika vladajuće koalicije i sumnjičava opozicija - tako se među parlamentarnim strankama gleda na dogovor Beograda i Prištine i iščekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konačna odluka o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsednik odbora za evropske integracije i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga spada u one koji veruju da će se Srbija uskoro ponovo suočiti sa teškim dilemama.

"Optimizam baziram na činjenici da su uslovi koji su definisani 9. decembra ispunjeni u onoj meri u kojoj će biti dovoljno da Srbija dobije status kandidata", rekao je Varga, i ukazao da se i pored predstojeće pozitivne odluke ništa neće promeniti u kriterijumima koje će Srbija morati da ispuni za otvaranje pregovora. Tako su pred Srbijom, kako je podvukao, teške i nepopularne odluke.

U poslaničkog grupi Za evropsku Srbiju povoljne vesti iz Brisela dočekane su kao dokaz da je Srbija ispunila postavljene uslove, ali i da je politika vođena poslednje četiri godine bila ispravna.

Poslanik Vlatko Ratković rekao je novinarima u Skupštini Srbije da je optimista i da je veoma važno da je kosovska i evropska politika koju su vodili Skupština, Vlada Srbije i predsednik Republike Boris Tadić dogovorom u Briselu dobila svoju punu afirmaciju.

"Važno je reći da je politika koju je trasirala ova koalicija i vlada i predsednik, i evropska i kosovska politika, doživela svoju punu afirmaciju", kaže Ratković.

Međutim, lider LDP Čedomir Jovanović u briselskom dogovoru i kandidaturi vidi upravo mogućnost da se ta politika promeni.

"Briselski sporazum podržavamo i vidimo ga pre svega kao šansu za novu politiku i nemamo razumevanja za ambiciju vlasti da ponude nove fraze kojima će zadržati staru politiku nepromenjenu", rekao je Jovanović.

U DSS-u smatraju da je dogovor Beograda i Prištine posledica kapitulantske politike, ali ne i iznenađujući čin, jer je to bio jedan od uslova za dobijanje kandidature.

Najveća opoziciona partija, SNS, danas se suzdržala od komentarisanja vesti iz Brisela, ali su ranije izneli stav da nema prostora za slavlje, jer dogovor Beograda i Prištine podrazumeva i pozivanje u fusnoti na mišljenje Međunarodnog suda pravde.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.