Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2012, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija, Litvanija, Poljska imaju ograde prema kandidaturi Srbije

BRISEL -

Iako je šef francuske diplomatije Alen Žipe izjavio danas, u Briselu, da su ispunjeni uslovi da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i da je o tome "ovde danas postignu dogovor", izvori na ministarskom zasedanju su predočili da Poljska, Rumunija i Litvanija oko toga još imaju neke ograde.

Ministri inostranih poslova EU su "otvoreno politički raspravljali" o sutra očekivanoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odluci za dodelu kandidature Srbiji i zvaničnici koji su prisustvovali zasedanju su preneli da je to bila "sasvim slobodna razmena mišljenja, koja ne govori unapred o bilo kakvoj blokadi kandidature Srbije".

Jedan nemački zvaničnik je istakao da sve govori da će sutra na sastanku šefova diplomatija EU biti donesena odluka o davanju statusa kandidata Srbiji, ali je dodao da zasad još uvek nije postignut potpuni dogovor, iako se to očekuje.

On je dodao da Nemačka potpuno podržava i ohrabruje napredak Srbije ka EU, kao što je to pre nekoliko dana izjavio i šef nemačke diplomatije Gido Vestervele.

Litvanija, prema izvorima u Savetu ministara, navodi da je još potrebno snažnije sprovođenje dogovora Beograd-Priština i to posebno oko saradnje Srbije i Euleksa.

Nezvanično su diplomate u EU naveli da je razlog i to što je Litvanija htela da svog zvaničnika predloži za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, a nedavno je Srbija kandidovala svog ministra Vuka Jeremića na taj položaj.

Jedan zvaničnik u Savetu ministara koji je prisustvovao ministarskom zasedanju EU je agenciji Beta preneo da je Poljska zatražila jemstvo da će Srbija ubuduće biti "solidarna s Evropskom unijom i da neće tako tesno kao dosad sarađivati s Rusijom".

Konsultovani poljski zvaničnici su nastojali da ublaže ovakvo tumačenje poljskih stavova, rekavši da to nije rečeno u tako izričitom vidu.

Rumunija je, prema zvaničnicima zasedanja, ukazala na pitanje "poštovanja prava nacionalnih manjina" u Srbiji, spomenuvši položaj Vlah, odnosno stav Bukurešta da toj manjini mora da se omogući status "rumunske nacionalne manjine".

To, rekli su rumunski izvori novinarima, ne znači pretnju vetom, ali će se do sutra sačekati na dodatne konsultacije s vladom u Bukureštu.

Žipe je, napuštajući ranije sastanak šefova diplomatija EU koji vode "političku raspravu" o dodeli kandidature Srbije, naglasio: "Odavno ubeđeni da je trebalo napredovati i Srbiji dodeliti status kandidata za članstvo".

"To je sad učinjeno", istakao je francuski ministar inostranih poslova koji je pohvalio posao koji su, s tim u vezi, obavili visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, evropski komesar Štefan File i posrednik EU u dijalogu Beograd-Priština Robert Kuper.

"Uslovi su ispunjeni i to će biti ohrabrenje za Beograd da napreduje u procesu integracija u Evropsku uniju, kao i za Kosovo koje je takođe napravilo napredak", naveo je Žipe.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rumunija, Litvanija i Poljska imaju ograde prema kandidaturi

Izvor: Beta, 27.Feb.2012

BRISEL, 27. februara (Beta) - Iako je šef francuske diplomatije Alen Žipe izjavio u ponedeljak u Briselu da su ispunjeni uslovi da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i da je o tome "o.

Nastavak na Beta...

Na korak od kandidature?

Izvor: Radio Centar 987, 27.Feb.2012

BRISEL - Srbija ima velike izglede da ove nedelje dobije status kandidata za pridruzivanje Evropskoj uniji, ali o tome jos nije postignut puni konsenzus, rekli su Tanjugu diplomatski izvori u Briselu..

Nastavak na Radio Centar 987...

Optimizam pred odluku o kandidaturi

Izvor: B92, 27.Feb.2012

Beograd -- Vlast veruje da su uslovi za kandidaturu ispunjeni, dok je opozicija podeljenih mišljenja. Za DSS to je kapitulacija, dok LDP vidi šansu za novu politiku...Među poslanicima, međutim, nema zajedničkog stava o tome da li je vreme mučnih otezanja i uslovljavanja Srbije na putu ka EU, konačno,...

Nastavak na B92...

Tri članice EU ometaju kandidaturu

Izvor: B92, 27.Feb.2012

Beograd -- Rumunija, Poljska i Litvanija još uvek imaju izvesne ograde prema tome da li je Srbija ispunila sve uslove za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU...To su rekli zvaničnici koji su učestvovali na sednici Saveta ministara spoljnih poslova EU u Briselu...Izvori agencije Beta ipak...

Nastavak na B92...

ODLUKA O KANDIDATURI SRBIJE SASVIM BLIZU

Izvor: Kurir, 28.Feb.2012, 14:05

BRISEL - Savet ministara Evropske unije je posle dva sata rasprave došao sasvim blizu odluke da se Srbiji odobri status kandidatata za članstvo u EU, iako Rumunija i dalje traži da se naglasi obaveza da Beograd nađe rešenje za pitanje vlaške manjine u Srbiji, rekli su zvaničnici koji prisustvuju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.