Neprihvatljiv zahtev Prištine za prijem u UNESKO

Izvor: Akter, 21.Avg.2015, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neprihvatljiv zahtev Prištine za prijem u UNESKO

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić ocenio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmotren rad misije UNMIK, da je za Srbiju neprihvatljiv zahtev Prištine da postane član UNESKO

"Neko ko pretenduje na članstvo u UNESKO morao bi, ne samo rečima već i delima, potvrditi privrženost i posvećenost ciljevima i principima Ustava UNESKO, s kojima su nesumnjivo nespojivi namerno, sistematsko, vandalsko uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << svojih sugrađana kako bi se uklonili tragovi vekovnog postojanja jednog naroda na nekom prostoru, kao i nekažnjavanje počinilaca takvih varvarskih akata nedostojnih 21. veka", kazao je Dačić u Njujorku.

On je naveo da skrnavljenje i uništavanje kulturne i verske baštine na Bliskom istoku od strane Islamske države (ISIL) nailazi na oštru osudu svuda u svetu kao akt terorizma, dok "oni koji skrnave i uništavaju srpsku kulturnu baštinu na Kosovu i Metohija traže članstvo u UNESKO-u uz tapšanje po leđima kao gest nagrade".

Prema Dačićevim rečima, skrnavljenje srpskih manastira na Kosovu se nastavlja, što je kako je naveo, još jedan od načina zastrašivanja preostalog pravoslavnog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

"Postoji drastičan raskorak između deklarativnog zalaganja i stvarnog postupanja Prištine po pitanju zaštite srpskog kulturnog nasleđa, što primeri iz prakse najbolje potvrđuju. Od juna 1999. godine do danas, 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu SPC, kao i kulturno-istorijskih spomenika, bili su mete napada. Od njih čak 61 ima status spomenika kulture, a 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju, poput Crkve Bogorodice Odigitrije iz 1315. godine, Crkve svetog Nikole iz 1331. godine, Crkvu svetog Spasa iz 1348. godine", naveo je ministar.

Dačić je dodao da su na prostoru Kosova i Metohije uništena 174 verska objekta, 33 kulturno-istorijska spomenika, kao i da je pokradeno više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta.

"Uništeno je ili oštećeno 5.261 nadgrobni spomenik na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, a na više od 50 njih ne postoji nijedan čitav spomenik. Napadi na srpsku baštinu su u tom smislu napadi na identitet Srba i imaju direktan uticaj na njihov osećaj prihvaćenosti u lokalnoj sredini. Sve ovo je deo procesa menjanja istorijskih činjenica u cilju marginalizacije i eliminisanja Srba i Srbije iz istorije Kosova i Metohije", ocenio je Dačić.

U prilog tome, kako je istakao, svedoči i predlog Zakona o kulturnom nasleđu koji je u procesu usvajanja u kosovskom parlamentu, a kojim se negira privatno vlasništvo SPC nad manastirima i crkvama na Kosovu i Metohiji i navodi da je ova, kao i sva ostala baština na teritoriji Pokrajine, u vlasništvu "države Kosovo".
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Ivica Dačić

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Dačić: Neprihvatljiv zahtev Prištine za prijem u UNESKO

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Avg.2015

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić ocenio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmotren rad misije UNMIK, da je za Srbiju neprihvatljiv zahtev Prištine da postane član UNESKO..."Neko ko pretenduje na članstvo u UNESKO morao bi, ne samo rečima već i delima, potvrditi...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.