Nema konsenzusa o kandidaturi

Izvor: RTS, 28.Nov.2011, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema konsenzusa o kandidaturi

U ovom trenutku ne postoji neophodni konsenzus u okviru EU o sticanju statusa kandidata Srbije, izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić posle susreta sa britanskim kolegom Vilijemom Hejgom u Londonu.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je, posle susreta sa britanskim ministrom spoljnih poslova Vilijemom Hejgom, da London podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, ali da o sticanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << statusa kandidata Srbije u ovom trenutku ne postoji neophodni konsenzus u okviru EU.

"Nastavićemo da radimo na tome da se on postigne, ali u ovom trenutku teško je predviđati kada bi to moglo da se dogodi", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je, međutim, ukazao da je indikativno da svaki put kad se približimo rešenju, dođe do jednostrane upotrebe sile na terenu sa ciljem da se promeni realnost.

"To, svakako, nije u interesu mira i stabilnosti, niti je u skladu sa deklarisanim zalaganjem da se sva otvorena pitanja rešavaju mirno putem dijaloga", istakao je ministar.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg pozdravio je odluku Beograda da obnovi dijalog sa Prištinom, ali je istakao da su potrebni dalji koraci ka normalizaciji odnosa i sprovođenja dogovorenog, navodi se u saopštenju Forin ofisa.

U saopštenju je istaknuto da je Hejg na sastanku podvukao britansku podršku proširenju EU, tako da se uključe sve zemlje zapadnog Balkana, kao i značaj "konstruktivnog angažovanja Srbije sa susedima".

Jeremić i Hejg susreli su se dve nedelje uoči sastanka šefova država EU na kojem bi trebalo da bude doneta odluka o srpskoj kandidaturi za članstvo u Uniji.

Jeremić je razgovorima sa Hejgom završio posetu Britaniji, a iz Londona putuje u Njujork, gde će sutra prisustvovati sednici Saveta bezbednosti UN.

Šef srpske diplomatije je po dolasku u London, u petak, održao predavanje na londonskom Rojal holovej univerzitetu na temu Balkan u vreme strateškog prilagođavanja.

Jeremić je u nedelju sa predsednikom Olimpijskog komiteta Vladom Divcem otvorio Srpsku kuću u Londonu koja će služiti za promociju Srbije tokom Olimpijade 2012. godine.

Britanija je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU. Jedna je od članica Unije koja podržava proces evrointegracija Srbije i drugih država Zapadnog Balkana i protivi se stanovištu drugih članica EU da proces proširenja, po prijemu Hrvatske, treba zaustaviti na neko vreme.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   London

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.