Maja Gojković: Važžna vest o poglavljima iz Nemačke, pokazuje da Srbija dobro radi

Izvor: Kurir, 28.Nov.2015, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maja Gojković: Važžna vest o poglavljima iz Nemačke, pokazuje da Srbija dobro radi

BEOGRAD - Odluka Nemačke da Srbiji da zeleno svetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja je veoma važna i pokazuje koliko naša zemlja dobro radi i koliko je posvećena svom spoljno-političkom prioritetu, a to je punopravno članstvo u EU, izjavila je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

"Zadatak parlamenta u tom smislu je da usaglasimo zakone u svim segmentima sa evropskim zakonodavstvom, na tome vredno radimo", rekla je Gojković. Ona je podsetila >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da će nova sednica parlamenta biti u utorak, a da se prvi set zakona koji će biti na dnevnom redu, odnosi na energetiku i rudarstvo.

Nakon toga očekuje se set zakona iz oblasti finansija, a pre svega kao najvažniji Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu, a imam najavu da će biti i set zakona iz oblasti pravosuđa, kazala je Gojković. Upitana za predlog budžeta za narednu godinu, predsednica skupštine kazala je da očekuje da će budžet za 2016. biti i dalje štedljiv, investcioni koliko nam okolnosti omogućavaju, i da će se voditi računa pre svega, o socijalnim kategorijama stanovništva, kao i da će obuhvatiti blagi porast plata i penzija.

Osvrćući se na posetu Iranu prethodne nedelje, ona je kazala da je to bila važna poseta za našu zemlju i da je imala priliku da razgovara sa najvišim zvaničnicima. Gojković je kazala da Srbiju i Iran vezuju dobri politički odnosi, ali da bi ekonomski mogli biti i bolji, te da će se u narednom periodu sagledati moguhnosti unapređenja ekonomske saradnje. Gojković je rekla da će se 8.i 9. decembra održati sednica Mešovitog komiteta i da će se na njoj razgovarati o povećanju robne razmene sa Iranom, a da postoji porostora da u budućnosti sarađujemo u oblasti energetike, zdravstva...

Ona je kazala da Iran nikada ne glasa protiv interesa Srbije i da to treba poštovati. Takođe je objasnila da je prilikom posete Iranu nosila hidžab da bi, kako je rekla, na taj način pokazala koliko Srbija ceni poštovanje koje je ta zemlja u mnogim trenucima pokazala prema našim državnim interesima. Ona je podsetila da Republika Iran nije priznala samoproglašenu državu Kosovo, kao i da nije glasala u UNESKO protiv interesa Srbije.

Gojković je naglasila da je radila u najboljem interesu svoje države, dodavši da je "linč" kojem je zbog svog gesta bila izložena zagmagljuje suštinu. "To pokazuje da pojedini ljudi daju sebi pravo da kažu da su nezavisni u svakom pogledu pod maskom da žele da zaštite prava žena na nekim meridijanima, a napadaju žene koje se bave politikom u našoj državi. Lakše je pisati o sporednim efektima, kako se neko obukao, nego suštini bavljenja politikom i poseti toj zemlji", kazala je.

Ona je navela da nikakav razlog, poput gubljenja prtljaga o kome se pisalo ovih dana ne postoji i da je tačcno da je imala manje probleme s koferom, ali da je najvažnije da je htela da ispoštuje protokol zemlje domaćina. "Odlučila sam da poštujem u svemu pravila ponašanja i način oblačenja u državi Iran i time pokažem koliko nam je važna podrška te zemlje", kazala je Gojković i dodala da je to bio deo diplomatskog protokola. Oni koji su kamenovali mene ovih dana šalju ružnu politiku ženamma u politici da nisu poželjne, ocenila je Gojković.

"Sav taj linč pašće u vodu, a meni će biti drago ako bar jedna žena nađe posao zahvaljujući investicijama o kojima razgovaramo na sastancima", poručila je predsednica parlamenta. Ona je kazala da u okviru parlamenta postoji ženska parlamentarna mreža i da je cilj da se menjaju zakoni i zaštite žene od nasilja, skrene pažnja da takva pojava postoji, a žene ohrabre da ga prijavljuju. Gojković je kazala da je važno i da premijer Srbije daje podršku ženama, jer im je kako je kazao, dao prostor i u predsedništvu stranke, vladi, imenovanju za predsednicu parlamenta, u kome su čak osam žena prdsednice važnih odbora. "Važno je da se čuje glas žena u politici, i svakodnevnom životu", zaključila je Gojković.

(Tanjug/Pink)

Autor: Tanjug,Foto: Marina Lopičić
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Odluka Nemačke pokazuje da Srbija dobro radi"

Izvor: B92, 28.Nov.2015

Odluka Nemačke da Srbiji da zeleno svetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja je veoma važna, kaže predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković...Ona je navela da ta odluka pokazuje koliko naša zemlja dobro radi i koliko je posvećena svom spoljno-političkom prioritetu, a to je punopravno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.