Kovač: Hrvatska ne blokira Srbiju, već joj pomaže

Izvor: RTS, 09.Maj.2016, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: Hrvatska ne blokira Srbiju, već joj pomaže

Hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač tvrdi da zvanični Zagreb ne blokira Srbiju na putu prema evropskim integracijama, već joj pomaže da se transformiše i postane "zrela" za članstvo u EU.
Miro Kovač je na tribini u Državnoj školi javne administracije u Varšavi, posvećenoj Hrvatskoj kao najmlađoj članici EU, istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je ponašanje Hrvatske "dugoročno korisno" za partnerske odnose Hrvatske i Srbije, te da očekuje skora rešenja.

Odgovarajući na pitanje iz publike o tome da li Hrvatska blokira Srbiju na putu prema EU, Kovač je podsetio da je Srbija formalno počela pregovore o ulasku u januaru 2014, a prva dva pregovaračka poglavlja je otvorila tek u decembru 2015, prenela je agencija Hina.
"Da li znate zašto? Bila je reč o Kosovu. Zapravo su Nemačka i Velika Britanija insistirale da Srbija otvori dijalog i uspostavi odnose s Kosovom. Jeste li ikada čuli da je iko u Srbiji ili u EU govorio o blokadi Srbije? Niste!", istakao je Kovač.
"Dakle, Hrvatska pomaže Srbiji da ispuni kriterijume koji su ključni za najvažnije poglavlje u pregovorima, a to je poglavlje koje se tiče pravosuđa, temeljnih prava i sloboda. Hrvatska ima vrlo prijateljski pristup", naglasio je hrvatski ministar.
Kovač je rekao da holandsko predsedništvo EU ima ambiciju da se poglavlje 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom otvori u junu.
Prema njegovim rečima, to je još moguće, ali želimo da se neke stvari uključe u pregovaračka merila.
"Daću vam primer. Devedesetih godina imali smo ratove u bivšoj Jugoslaviji, imali smo rat u Sloveniji, rat u Hrvatskoj, rat u BiH i rat na Kosovu. Na sreću, svi su ti ratovi sada iza nas. Ti ratovi koji nisu vođeni u Srbiji", rekao je hrvatski šef diplomatije.
Dodao je da "Srbija ima zakon koji omogućava srpskim sudovima da progone ratne zločine na teritoriji čitave bivše Jugoslavije".
"To znači da su sudovi u Srbiji na neki način i mentori i policajci i suci za čitavu bivšu Jugoslaviju. Zamislite da su nakon Drugog svetskog rata sudovi u Nemačkoj bili nadležni za ratne zločine u čitavoj Evropi. Da li bi to imalo smisla?", upitao je Kovač i ponovio da Srbija "mora da promeni taj zakon".
Hrvatska, tvrdi Kovač, želi dugoročno partnerstvo sa Srbijom, ali ono nije kompatibilno sa takvim zakonom.
"U osnovi, Hrvatska pomaže Srbiji da se transformiše i da postane zrela za članstvo u Evropskoj uniji. Mogu da vam obećam da ćemo uskoro biti blizu rešenja", rekao je Kovač.
"Pregovarački proces je težak i traje puno vremena, morate da se promenite kao što je i Hrvatska morala da se promeni tokom pregovora od 2005. do 2011, a to je dugoročno korisno", napomenuo je hrvatski ministar.
Dodao je da se "nada da će i sledeća srpska vlada, koja će biti sastavljena nakon nedavnih izbora, biti proevropska i da će Srbija ostati na evropskom putu".
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kovač: Hrvatska ne blokira Srbiju, pomažemo joj da bude ZRELA ZA EU

Izvor: Blic, 09.Maj.2016

Hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač i dalje tvrdi da zvanični Zagreb ne blokira Srbiju na putu prema evropskim integracijama, već joj pomaže da se transformiše i postane "zrela" za članstvo u EU, iako je Hrvatska jedina članica EU, koja je do sada više puta uskratila pozitivno mišljenje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.