Kina nastavlja da podržava suverenitet Srbije

Izvor: RTS, 01.Avg.2019, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina nastavlja da podržava suverenitet Srbije

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković razgovarala je sa ambasadorom Narodne Republike Kine Čen Bo o konkretnim oblicima saradnje dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova i ponovnom zahtevu Kosova za članstvo u Interpolu.
Biljana Popović Ivković je istakla da Srbija i Kina imaju dobre prijateljske odnose koji se intenzivno razvijaju. 

Tokom razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Popović Ivković i Čen Bo osvrnule su se i na nedavnu posetu Srbiji ministra javne bezbednosti Narodne Republike Kine Džao Kedžija, koju su ocenile kao izrazito uspešnu. 
Na sastanku su razmatrani konkretni koraci koji će biti preduzeti u realizaciji dogovora koji su postignuti tokom posete ministra Kedžija Srbiji, među kojima su i zajedničke patrole srpske i kineske policije koje bi na jesen trebalo da počnu sa radom u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, saopštio je MUP. 
Čen Bo je istakla da se odnosi dve države ubrzano razvijaju u mnogim oblastima o čemu svedoče i brojne posete visokih delegacija. 
Govoreći o ponovnom zahtevu Prištine za članstvo u Interpolu, Popović Ivković je istakla da Srbija izuzetno ceni principijelni stav Narodne Republike Kine o poštovanju međunarodnog prava, a time i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.
Ona se zahvalila na podršci koju je Kina tokom prošlogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine Interpola pružila argumentima Srbije protiv prijema takozvanog Kosova u članstvo ove međunarodne policijske organizacije. 
Popović Ivković je naglasila da je Srbija tada, uz pomoć prijatelja, uspela da onemogući politizaciju Interpola, koja bi proizvela nesagledive posledice po sve članice. 
Ona je ponovila da samo države članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola, kao i da bi eventualni prijem tzv. Kosova u ovu policijsku organizaciju predstavljao kršenje međunarodnog prava, pre svega Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. 
Čen Bo je istakla da će Kina nastaviti da pruža podršku Republici Srbiji u odbrani suvereniteta i međunarodnog prava.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Prijem Kosova u Interpol: Kršenje međunarodnog prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2019, 15:02

Državni sеkrеtar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković razgovarala jе danas sa ambasadorom Slovačkе Rеpublikе Dagmar Rеpčеkovom o nastavku saradnjе dvе zеmljе u oblasti unutrašnjih poslova, kao i o argumеntima Srbijе protiv ponovnog razmatranja zahtеva takozvanog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.