Joksimović i Ditman: Novih uslova nema

Izvor: RTS, 13.Jun.2016, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović i Ditman: Novih uslova nema

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa ambasadorom Nemačke Akselom Ditmanom sa kojim je razgovarala o strateškom cilju Srbije, članstvu u Evropskoj uniji i zajednički je konstatovaNo da nema novih uslova kada je u pitanju otvaranje poglavlja 23 i 24.
Ministarka Joksimović je naglasila da će i nova Vlada nastaviti sa sprovođenjem reformske politike, pokazujući time odgovornost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prema društvu i da takva politika Srbiju svrstava u ozbiljne i odgovorne kandidate za članstvo u Evropskoj uniji, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Prema njenim rečima to je jedini put koji može dovesti do ostvarenja ciljeva kojima se teži a to je dostizanje evropskih standarda, jačanje institucija, vladavine prava, prosperitet građana Srbije.
Evropske integracije ostaju strateški cilj Srbije, istakla je Joksimovićeva.
Ditman je naglasio da će Nemačka, zajedno sa drugim državama članicama Evropske unije i institucijama Evropske unije, i ubuduće podržati Srbiju kao pouzdan partner na njenom putu u Evropsku uniju.
Ditman je izrazio očekivanje da će poglavlja koja se tiču vladavine prava biti otvorena u najskorije vreme, kako bi se postigao preko potreban napredak u ovoj oblasti.
Što se tiče nastavka pregovora o pristupanju, Joksimovićeva i Ditman su se saglasili da je pregovarački okvir poznat i jasan.
Pregovarački okvir iz 2014. godine jasno definiše važnost napretka u implementaciji Briselskog sporazuma paralelno sa pregovaračkim procesom po ostalim poglavljima, što svakako ne predstavlja ni dodatni, ni novi uslov.
Takođe, ocenjeno je da se normalizacija odnosa Beograda i Prištine odvija kroz Briselski sporazum, odnosno da je to osnov da dijalogom dve strane reše probleme.
Pregovarački okvir Evropske unije predviđa, kao što je poznato, pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.
Novih uslova, kao što je priznavanje nezavisnosti Kosova kao preduslov za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, kako su to objavili pojedini mediji, nema, navedneo je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Joksimović i Ditman: Pregovarački okvir "poznat i jasan"

Izvor: N1 televizija, 13.Jun.2016

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je u razgovoru sa ambasadorom Nemačke u Beogradu Akselom Ditmanom da evropske integracije ostaju strateški cilj Srbije...Kako je saopštila Vlada Srbije, Joksimović i Ditman su tokom razgovora u Beogradu naveli da je Briselski sporazum...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.