Jeremić: Dogodine status kandidata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2010, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Dogodine status kandidata

BEOGRAD -

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić danas je izrazio nadu da će Srbija sledeće godine dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i izjavio da, ukoliko uslov za dalji nastavak evropskih integracija Srbije, bude priznanje nezavisnosti Kosova, Beograd taj uslov neće moći da ispuni.

Nadamo se da to neće biti postavljeno kao uslov, s obzirom da nismo u prilici da taj uslov ispunimo, rekao je Jeremić, odgovarajući na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novinara posle razgovora sa šefom češke diplomatije Karelom Švarcenbergom.

Jeremić je ocenio da je pred Srbijom složen period, u kojem će imati mnogo posla i morati da pokaže ozbiljan kapacitet da istraje na putu ka EU.

"Pred nama je značajan period, u kojem treba popuniti Upitnik i dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije. Sa naše strane, zaista ćemo učiniti sve da to bude najkraći mogući period", izjavio je Jeremić.

Članstvo Srbije u EU je centralni strateški prioritet Vlade Srbije, rekao je Jeremić i dodao: "Nadam se da će 2011. biti godina u kojoj dobijamo status zvaničnog kandidata".

Jeremić je izjavio da je razgovor sa Švarcenbergom bio utoliko lakši što je u ponedeljak u Luksemburgu postignuta važna odluka na putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

Prema Jeremićevim rečima, Češka i Srbija to smatraju važnim zajedničkim uspehom, s obzirom da je Prag jedan od najglasnijih podržavalaca Beograda na evropskom putu.

Švarcenberg je izjavio da priznavanje nezavisnosti Kosova neće za Srbiju biti formulisano kao uslov integracije.

Ali, od Srbije će se očekivati normalna i zdrava saradnja sa susedima, sa Kosovom, regionom i čitavim Balkanom, rekao je Švarcenberg.

On je konstatovao da su zajednički razvoj i mogućnosti u interesu kako Srbije, tako i susednih zemalja.

Švarcenberg je izjavio da je Češka prolazila kroz proces evropskih integracije koji sada Srbija prolazi i da će to bogato iskustvo podeliti sa Beogradom.

Proces koji je pred vama otvara polje tešnje saradnje naše dve države. Bićete u prednosti, jer ćete moći da učite na našim greškama, poručio je Švarcenberg.

On je rekao da Srbija u Evropi nije usamljena, već da ima mnogo prijateljskih zemalja koje je podržavaju, ukazujući na zalaganje Švedske da se deblokira aplikacija Srbije za članstvo u EU.

Cvetković, Švarcenberg:Odnosi idu uzlaznom putanjom

Sveukupni odnosi Srbije i Češke idu uzlaznom putanjom, a Srbija je jedna od najatraktivnijih lokacija za ulaganja čeških kompanija, ocenili su danas premijer Srbije Mirko Cvetković i šef češke diplomatije Karel Švarcenberg.

Cvetković je u razgovoru sa ministrom inostranih poslova Češke istakao da je jučerašnja odluka u Luksemburgu pružila Srbiji potvrdu za napredak u evropskoj integraciji.

Ministri spoljnih poslova zemalja-članica EU odlučili su u ponedeljak da proslede kandidaturu Srbije Evropskoj komisiji na izradu mišljenja.

Cvetković se zahvalio Češkoj na podršci našoj zemlji na putu ka EU, saopštila je pres služba predsednika Vlade Srbije.

Kada je reč o odnosima dve države, Cvetković i Švarcenberg su konstatovali da sveukupni odnosi Srbije i Češke idu uzlaznom putanjom, kao i da će se u narednom periodu intenzivno raditi na jačanju ekonomske saradnje.

Prema Švarcenbergu, Srbija je jedna od najatraktivnijih lokacija za ulaganja čeških kompanija posebno kada su u pitanju projekti iz oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture, navedeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.