Homen: Vlada dobro funkcioniše

Izvor: RTS, 28.Nov.2011, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Vlada dobro funkcioniše

Vlada Srbije spremna je da ispuni obaveze prema EU, da se bavi Kosovom i da mandat uspešno dovede do kraja, rekao koordinator Vlade Slobodan Homen. Ako ministri ne bi sprovodili odluke Vlade, to bi bio poziv na izbore, smatra Homen.

Vlada Srbije funkcioniše i spremna je da ispuni sve najvažnije obaveze za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, da se bavi gorućim problemom Kosova i Metohije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da ovaj mandat uspešno dovede do kraja, izjavio je koordinator Vlade Srbije Slobodan Homen.

Homen smatra da jasno treba razgraničiti odnose među političkim strankama i odnose među ministrima u Vladi Srbije i dodao da je sasvim jasno da će, s obzirom na to da se izbori približavaju i da je faktički kraj mandata ove Vlade, sve češće biti iznošenja različitih stavova.

"Nekada se jednostavno ne slažemo jedni sa drugima ali, naravno, to jeste suština demokratije i postojanja političkih stranaka - da o određenim problemima možemo da imamo različito mišljenje", naglasio je koordinator Vlade Srbije.

S druge strane, kako je naveo, Vlada apsolutno funkcioniše, da tehnički obavlja sve poslove i da nema nikakvih nesporazuma na njenim sednicama.

Prema Homenovim rečima, najvažnije je da, kada Vlada donese odluku, nju sprovode svi ministri, bez obzira na njihovo mišljenje ili mišljenje političke stranke iz koje dolaze.

"U suprotnom, ako bi se desila situacija da pojedini ministri ili političke stranke, ne poštuju odluku Vlade, ona ne bi funkcionisala i to bi bio poziv na izbore", rekao je Homen.

Oštrije kazne za korupciju

Homen, koji je i državni sekretar Ministarstva pravde, najavio je izmene krivičnog zakonika koje će domaće zakonodavstvo u potpunosti usaglasiti sa pravom Evropske Unije, ali i pooštravanje kaznene politike, posebno za korupciju.

"Radna grupa Ministarstva pravde radi na uvođenju novih krivičnih dela koja do sada nisu postojala, a tiču se korupcije i u tom smislu će biti zamenjena i zloupotreba službenog položaja", rekao je Homen.

Učekuje se i uvođenje novog krivičnog dela protiv siledžija koje vrše nasilje nad ženama i decom - "proganjanje", kao i mera elektronskog nadzora i zabrane prilaska nasilnika zaštićenim subjektima.

Kad je u pitanju reforma pravosuđa, Homen je najavio da bi u aprilu trebalo da zažive sistemi javnih beležnika i privatnih izvršitelja, koji će u okviru svojih oblasti rasteretiti sudove, a građanima omogućiti brže i efikasnije zadovoljenje prava.

"Na taj način građani će moći da izaberu koga žele da im izvršava odluku, i verujem da će se u bliskoj budućnosti sve više građana obraćati privatnim izvršiteljima, jer se do sada pokazalo, da neko ko privatno radi i zarađuje, to daleko efikasnije radi, nego kada država sprovodi odluke", rekao je Homen.

Ministarstvo pravde će sredinom januara raspisati konkurs za polaganje notarskog ispita. Od kandidata koji prođu ispit, biraće se po jedan notar za svaku opštinu u Srbiji, tako da će građani moći na jednoj adresi, na primer, da overe ugovor ili da sastave testamenat.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.