Han: Napredak Srbije, ali potrebna je veća odlučnost

Izvor: RTS, 29.Maj.2019, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Napredak Srbije, ali potrebna je veća odlučnost

Srbija mora značajno da ubrza tempo reforme vladavine prava, posebno nezavisnost pravosuđa, borbu protiv korupcije, slobode medija, procesuiranje ratnizh zločina i borbe protiv organizovanog kriminala, da bi očuvala ukupan balans u pregovorima o članstvu, navodi se u izveštaju Evropske komisije.
Evropski komesar Johanes Han predstavio je pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta godišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i drugih zemalja kandidata za članstvo u EU.

"Postoji napredak u nekim oblastima, ali potrebno je snaznije i uverljivije sproveđenje reformi u oblasti vladavine prava. Srbija takođe treba da uspostavli povoljni ambijent za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom. U tom smislu je nedavni govor predsednika Vučića bio pozitivan korak", rekao je Johanes Han, evropski komesar za proširenje.
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini ocenila je da jučerašnji događaji na Kosovu pokazuju da je status kvo neodrživ i da dve strane moraju da se vrate za sto. 
"Ubeđena sam da je sporazum moguć, ako se steknu uslovi za nastavak razgovora na najvišem nivou. Sigurna sam da su obe strane svesne sopstvenog interesa da dođe do napretka i da će na tome angažovati. Ne bih to oročavala krajem mog mandata, ali što pre, to bolje, jer incidenti se dešavaju", kaže Mogerinijeva. 
"Pokušaću u junu da odblokiram situaciju u vezi sa taksama Prištine, kako bismo možda pripremili nešto za jul. Ne znam da li ćemo uspeti, ali treba iskoristiti svaku mogućnost", kaže Johanes Han.
Političku scenu obelžava polarizaciija i suženi prostor za različita mišljena; potrebno hitno stvoriti prostor za istinsku međupartijsku debatu, ocenjuje Komisija i navodi parlamentarnu praksu koja je, kako se kaže, dovela do pogoršanja debate unutar skupštine i skupštinskog nadzora vlade.
Iako nije bilo napretka u oblasti slobode medija, nova medijska strategija izrađena je na transparentan način.
Određeni napredak učinjen je u javnoj upravi, a ekonomske reforme daju rezultate posebno na makroenomskom planu. Srbija daje doprinos upravljanju migrantskim tokovima, ocenjuje se u izveštaju.
Komesar Han nije mogao da kaže koliko novih otvorenih poglavlja Srbija može da otvori u junu, navodeći da će to zavisiti od procene zemalja članica.
Evropska komisija je, prema rečima Johanesa Hana, odlučila da preporuči početak pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, i to već u junu. 
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Han za "Nezavisne": BiH gubi vrijeme na štetu svojih građana

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Maj.2019

Zemlja koja nema formirane vlasti nije u poziciji da napreduje na evropskom putu, rekao je u ekskluzivnom pisanom intervjuu za "Nezavisne" Johanes Han, evropski komesar za proširenje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

"SRBIJA NAPREDUJE U SVIM OBLASTIMA": Mekalister predstavio izveštaj o napretku na putu ka EU

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2019

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da je svedok napretka Srbije na putu ka clanstvu u EU...Mekalister je nakon predstavljanja ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o zemljama u procesu proširenja pozvao Srbiju na dalje reforme u "kljucnim oblastima" pravosuđa, borbe...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Han: Napredak Srbije, ali potrebna je veća odlučnost

Izvor: Vesti-online.com, 29.Maj.2019

Evropski komesar Johanes Han predstavio je pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i drugih zemalja kandidata za članstvo u EU...Johanes Han je u uvodnom izlaganju dao kratak presek stanja po zemljama. Govoreći o Srbiji, rekao je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.