Đurić razgovarao sa ambasadorima Češke i Austrije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2024, 12:05

Đurić razgovarao sa ambasadorima Češke i Austrije

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se s ambasadorom Republike Češke u Srbiji Tomašom Kuhtom, koji nakon šest godina boravka u našoj zemlji završava svoj mandat. Tom prilikom, šef srpske diplomatije zahvalio je ambasadoru na velikom ličnom doprinosu unapređenju srpsko-čeških odnosa, istakavši da će u Beograd uvek biti dobrodošao.

Sagovornici su se saglasili da Srbija i Češka imaju tradicionalno dobre odnose, što potvrđuju i redovne posete visokih zvaničnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ministar Đurić je naveo da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji, naglasivši da Srbija ceni podršku koju joj na tom putu pruža Češka.

Imajući u vidu da su češke investicije prisutne na zavidnom nivou u Srbiji, ministar i ambasador su ocenili da je potrebno dodatno proširiti privrednu saradnju dve zemlje.

Ambasador Kuhta je ukazao da češka manjina u Srbiji, mada ne brojna, uživa sva prava i da je od velikog značaja bilo otvaranje "Češke kuće" u Beogradu 2023. godine, čemu su prisustvovali predsednik Vučić i bivši predsednik Zeman.

Austrija jedan od najsnažnijih partnera Srbije u okviru EU

Ministar Đurić razgovarao je telefonom i sa ministrom inostranih i evropskih poslova Republike Austrije Aleksandrom Šalenbergom.

Ukazavši da Srbija pridaje veliku važnost daljem razvoju svestranih odnosa sa Austrijom, koju smatramo jednim od naših najsnažnijih partnera u okviru Evropske unije, Đurić je podvukao spremnost srpske strane na produbljivanje političkog dijaloga na svim nivoima i nastavak unapređenja bilateralne saradnje.

Ministar Đurić upoznao je sagovornika sa trenutnim stanjem u dijalogu Beograda i Prištine, kao i zabrinjavajućim položajem Srba na Kosovu i Metohiji, koji su, jednostranim aktima Prištine, konstantno izloženi pritiscima, prinudama i nepodnošljivim životnim uslovima.

Šef srpske diplomatije je u razgovoru naglasio i da je podrška Austrije, kao države koja se smatra jednim od predvodnika po pitanju zalaganja za temu proširenja u okviru EU, za Srbiju kao zemlju kandidata od velikog značaja u našoj evropskoj perspektivi.

U tom kontekstu, Đurić je izdvojio Grupu „Prijatelji Zapadnog Balkana“, osnovanu na austrijsku inicijativu, u kojoj se okupljaju države članice koje se zalažu za brži proces pristupanja našeg regiona Evropskoj uniji.

Imajući u vidu sastanak šefova diplomatija Zapadnog Balkana sa ministrima spoljnih poslova ove grupe kasnije ovog meseca, čiji je Austrija domaćin, ministar Đurić zahvalio je ministru Šalenbergu na pozivu za učešće i izrazio očekivanje da će, tokom predstojećeg susreta, imati priliku za zajedničko razmatranje perspektiva proširenja saradnje u svim oblastima od interesa za naše zemlje i građane.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.