Đelić: EU štiti nacionalne interese članica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2010, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: EU štiti nacionalne interese članica

BEOGRAD -

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da je cilj vlade, ne samo da Srbija u decembru iduće godine dobije status kandidata u EU, već i da na proleće 2012. počnu zvanični pregovori o članstvu.

Đelić je istakao i da je jedna od prednosti koje članstvo u EU donosi i to što Evropa štiti nacionalne interese svih svojih članica.

"Neke zemlje izjašnjavaju se kao evroskeptične, ali nijedna od njih nije pokušala da izađe iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropske unije", rekao je Đelić gostujući na TV "Studio B".

On je podsetio da će evropski komesar za proširenje Štefan File posetiti Beograd 24. novembra kada će vladi uručiti upitnik i dodao da će kroz odgovore na upitnik biti sprovedene i neophodne reforme.

"Pitanja će biti zahtevna, s ciljem da pokažu rendgensku sliku realnog funkcionisanja države", kazao je Đelić.

U prvom kvartalu sledeće godine trebalo bi da odgovorimo, a u drugom kvartalu EU će postaviti dodatna pitanja, dodao je on.

Đelić je rekao i da je srpska vlada usvajanjem zajedničke rezolucije sa EU o Kosovu "pokazala da želi da radi sa svojim strateškim partnerom Evropom", istakavši da je ta rezolucija statusno neutralna.

On je takođe naglasio da će, na pitanja EU koja se tiču Kosova Srbija odgovoriti u skladu sa Ustavom - po kojem je Kosovo deo Srbije, kao i u skladu sa Rezolucijom 1244.

Kada je reč o saradnji sa Haškim tribunalom, Đelić je rekao da preostala dva optuženika treba da budu uhapšena i dodao da je Evropa uverena da Vlada Srbije čini sve da okonča saradnju s tim sudom.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.