Članstvo u NATO odluka Srbije

Izvor: B92, 20.Jun.2014, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članstvo u NATO odluka Srbije

Kovačica -- Srbija ima suvereno pravo da odluči da li će postati punopravna članica NATO saveza, ocenio predstavnik američke ambasade u Srbiji Grent Morou.

Srbija može i da zadržati postojeće aranžmane saradnje sa tom vojnom alijansom, ocenjeno je Morou danas na seminaru posvećenom zadacima savremenih oružanih snaga u multinacionalnim operacijama.

Kako je ocenio predstavnik američke ambasade u Srbiji Grent >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Morou, SAD će nastaviti da podržava reforme sektora odbrane u Srbiji kroz postojeće aranžmane saradnje.

"Glavni cilj učešsća Srbije u programu Partnerstvo za mir jeste modernizacija oružanih snaga i unapredjenje integracija sa partnerima iz EU. Tom saradnjom uspostavlja se poverenje izmedju Srbije i članica NATO, uz poboljšanje medjunarodnog položaja Beograda", rekao je Morou.

On je ocenio da je odluka o pristupanju NATO savezu suvereno pravo svake države i da se to odnosi i na Srbiju.

"Ako je Srbija zadovoljna postojećim aranžmanima saradnje sa NATO, SAD će takvu odluku pozdraviti. Naravno, vlast u Beogradu mora sama da proceni da li je neutralnost, koju je usvojila skupština Srbije 2007. godine, pravo rešenje, obzirom na finansijske i druge kriterijume. Danas sa Srbijom saradjujemo bolje nego ikad", kazao je Morou.

Prema njegovim rečima, saradnja Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja, otvaranje Kancelarije NATO u Beogradu i učešće srpskih vojnika u medjunarodnim mirovnim misijama širom sveta, potvrdjuju poziciju Srbije kao zemlje koja danas "izvozi bezbednost".

"Pripadnici JNA su učestvovali u prvoj misiji plavih šlemova UN, na Sinaju 1956. godine a danas tu tradiciju nastavljaju vojnici Vojske Srbije prisutni u Libanu, Kipru i drugim zemljama. Srbija na taj način značajno doprinosi medjunarodnoj bezbednosti", rekao je Morou.

Dvodnevni seminar "Zadaci savremenih oružanh snaga u multinacionalnim operacijama", koji se 20. I 21. juna održava u Kovačici i na kome učestvuju predstavnici ambasada SAD, Francuske, OEBS-a, NATO i Vojske Srbije, organizovao je Atlantski savet Srbije.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Na Srbiji odluka da li će u NATO"

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jun.2014

Srbija ima suvereno pravo da odluči da li će postati punopravna članica NATO saveza ili će zadržati postojeće aranžmane saradnje sa tom vojnom alijansom, ocenjeno je na seminaru posvećenom zadacima savremenih oružanih snaga u multinacionalnim operacijama. ..Da li će se nekada i srpska trobojka...

Nastavak na Vesti-online.com...

Srbija sama odlučuje hoće li u NATO

Izvor: NaDlanu.com, 20.Jun.2014

Srbija ima suvereno pravo da odluči da li će postati punopravna članica NATO saveza ili će zadržati postojeće aranžmane saradnje sa tom vojnom alijansom, ocenjeno je danas na seminaru posvećenom zadacima savremenih oružanih snaga u multinacionalnim operacijama...Kako je ocenio predstavnik američke...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.