Članstvo u NATO deli političke činioce u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2020, 00:04

Članstvo u NATO deli političke činioce u Srbiji

Pitanje eventualnog članstva u NATO deli političare u Srbiji, što je pokazala i debata u organizaciji Instituta za evropske poslove (IEA) "Da li je vreme za članstvo Srbije u NATO".

U debati su učestvovali poslanik Srpske napredne stranke i šef skupštinske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a Dragan Šormaz, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i lider Zajedno za Srbiju i bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Razgovor je u beogradskom "Dorćol Placu" vodila i moderirala novinarka Olja Bećković, a održan je u formatu "online", preko Fejsbuk i Jutjub kanala Instituta.

Šormaz je osporio da je "NATO lobista", kao što, kako je rekao, pojedinci u javnosti pokušavaju da ga predstave, ali je dodao da se zalaže za svesrdnu stratešku saradnju sa Zapadom i bespogovorno članstvo Srbije u EU, "što nužno ne podrazumeva i članstvo u NATO".

On je kazao da su, od kada je 2014. šef Delegacije srpskog parlamenta pri Parlamentarnoj skupštini NATO, svi izveštaji po Srbiju pozitivni i podsetio da Srbija danas, kroz Individualni akcioni sporazum o partnerstvu (IPAP), ima najveći nivo saradnje sa NATO koji jedna zemlja može da ima do samog formalnog članstva u Alijansi.

Ipak, on je zamerio što je politika "četiri stuba", proklamovana u periodu vlasti Borisa Tadića, nastavljena i danas, ističući da je zagovornik strateškog partnerstva samo sa jednom stranom, SAD i Zapadom, uz, kako kaže, svakako, najbolje moguće političke i ekonomske odnose sa ostalima.

Šormaz je rekao i da od 2000. godine nijedna vlast nije ništa uradila da objasni građanima prednosti članstva u NATO, zaključivši da Srbija neće konkurisati za učlanjenje jer za to "nema volje".

Lider Dveri Boško Obradović naglasio je da je, iako, kako kaže, protiv članstva u NATO zbog iskustava koja je srpski narod imao sa Alijansom, kako u Srbiji i Crnoj Gori, tako i Republici Srpskoj, saradnja u okviru programa Partnerstvo za mir dovoljna te da protiv nje nema ništa.

"Pitanje članstva u NATO može biti legitimno političko opredeljenje ali posle svega, koji su argumenti i koji bi bio razlog da Srbija uđe u NATO posle svih iskustava sa NATO. Mi imamo jedan emotivan odnos prema tome a jedini smo u Evropi oni koje je NATO bombardovao", istakao je Obradović, dodavši da su u Srbiji, nakon agresije NATO 1999, ostali uništeni životi građana, policajaca, vojnika, privrede, infrastrukture, zagađena životna sredina, kasetne bombe protivne međunarodnom humanitarnom pravu

Da li je NATO predvorje za članstvo u EU? Da li ćemo učestvovati u "opkoljavanju" Rusije, da li ćemo na kraju dovesti u pitanje važeću rezoluciju Skupštine Srbije o vojnoj neutralnosti?, pitanja su koja je postavio predsednik Dveri.

Ipak, Obradović je uputio NATO-u predlog da "prizna" Srbiju u ustavnim granicama, uključujući i Kosovo i Metohiju, te ukazao na moguće reperkusije takvog stava na raspoloženje građana Srbije prema učlanjenju.

"Zamislite koliko bi skočilo raspoloženje prema NATO u tom momentu. To mogu da urade, da priznaju zasluge srpskog naroda", rekao je Obradović.

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izbegao je direktno da odgovori na pitanje da li bi se založio za članstvo u Alijansi ali je kazao da bi porazgovarao sa svakim ko smatra da je dobro da Srbija postane članica NATO.

"Mislim da je vreme da se otvore najvažnija pitanja po naše društvo. Grupacija koju ja predstavljam nedavno je izašla sa platformom 'Srbija na Zapadu' jer smatramo da strateško opredeljenje i partnerstvo sa Zapadom vodi ka boljem životu", naglasio je Zelenović i dodao da vid strateškog dogovora sa Zapadom kakav predlaže, Srbija nije imala od 1945. naovamo.

Na pitanje voditeljke debate da li izbegava da direktno odgovori na pitanje učlanjenja zbog straha da bi bio kažnjen od biračkog tela na izborima, on je rekao da ne izbegava ali da je posredi kompleksno, teško i osetljivo pitanje o kojem je, navodi, svakako potrebno otvoriti debatu.

"Ako napravimo strateški dogovor sa Zapadom, imaćemo stabilnost, samim tim više investicija i bolji život, penzioneri će imati više penzije, lekari i zdravstveni radnici bolje uslove za život, kao i prosvetni radnici i učiteljice, seljaci veće subvencije...", nabrajao je Zelenović.

Lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kazao je, upitan da li je članstvo neminovnost, da stvari ne bi postavljao u tu ravan te da to, za njega, nije tako ultimativno pitanje.

Grbović je rekao da trenutno ne postoje uslovi da Srbija uđe u NATO.

"Gledam krajnje pragmatično na to pitanje, da ne kažem sebično, posmatrajući samo interes Srbije. Članstvo nije na stolu i NATO-u ne može pristupiti nijedna država koja ima nerešeno pitanje granica. Postoje benefiti, NATO nije samo vojno-odbrambeni savez već par ekselans politička organizacija i sa njom, u najmanju ruku, ne treba imati loše odnose", ocenio je Grbović koji se osvrnuo i na "emotivni deo" odnosa Srbija-NATO.

"Jasno je da nove generacije rođene posle '99. stasavaju na novim osnovama i da treba biti pragmatičan ali ne može se zaboraviti šta se desilo i ne mogu se zaboraviti sve žrtve, civilne i vojne", smatra Grbović, primetivši da se ne može ljudima "negirati pravo na bol".

On je naveo da eventualno članstvo može da se desi kao prirodan kraj procesa u kojem bi se jednako čuli argumenti svih strana i koji bi pratila "institucionalizovana debata".

"Nismo ni blizu toga", konstatovao je, međutim, lider PSG-a.

Dodao je da Srbija kao država nema jasno osmišljen državni kurs, da smatra da vlast vodi politiku na šizofren način te da je društvo u kome ne može normalno da se razgovara, pa ni o članstvu u NATO, duboko traumatizovano društvo.

Podršku IEA pružilo je Ministarstvo spoljnih poslova Holandije i ambasada Holandije u Srbiji i NATO PDD, a debata je bila fokusirana na pitanja dugogodišnje saradnje između Srbije i NATO, konflikta iz prošlosti, kao i budućnosti saradnje.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Članstvo u NATO deli političare u Srbiji

Izvor: B92, 11.Dec.2020

Pitanje eventualnog članstva u NATO deli političare u Srbiji..To je pokazala i debata u organizaciji Instituta za evropske poslove (IEA) "Da li je vreme za članstvo Srbije u NATO"...U debati su učestvovali poslanik Srpske napredne stranke i šef skupštinske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.