Članstvo u EU moglo bi da unapredi odnose Hrvatske i Srbije

Izvor: Southeast European Times, 11.Dec.2012, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članstvo u EU moglo bi da unapredi odnose Hrvatske i Srbije

Odnosi  između dve zemlje zahladneli su posle oslobađajuće presude koju je Haški tribunal izrekao hrvatskom generalu Anti Gotovini, koji je bio optužen za ratne zločine nad Srbima počinjene 1995. godine.

10/12/2012

Igor Jovanović i Dražen Remiković za Southeast European Times iz Beograda i Zagreba – 10.12.2012.

Dok se političari koji vode Srbiju i Hrvatsku ne slažu oko oslobađajuće presude koju je Haški tribunal izrekao hrvatskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << generalu Anti Gotovini  prošlog meseca, građani poput 51-godišnje Zrinke Kutlešić iz Zagreba zauzimaju umereniji stav.

„Drago mi je da su naši generali pušteni na slobodu, ali ne pridajem tome veliki značaj. Život ide dalje“, rekla je KutlešićevaSETimes. „Sutra ću svakako pozdraviti svog srpskog suseda. Nijedan političar ili general ne može da me natera da mrzim ili da se svađam sa svojim susedima.“

Promenljivi odnosi između dve zemlje očigledno su doživeli još jedan pad nakon oslobađajuće presude izrečene 16. decembra Gotovini i Mladenu Markaču, koji su prethodno bili osuđeni na 24 i 18 godina zatvora zbog svojih uloga u ofanzivi iz 1995. godine, tokom koje je ponovo preuzeta hrvatska oblast Krajina.

Sudije su zaključile da su oni bili deo kriminalne zavere, na čelu sa bivšim hrvatskm predsednikom Franjom Tuđmanom, sa ciljem da se Srbi proteraju iz tog regiona. Presude su poništene odlukom žalbenog veća Haškog suda, sa tri prema dva glasa. Veće je zaključilo da tužioci nisu uspeli da dokažu da je postojala zavera.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je kako smatra da je Gotovina heroj i da bi mogao da ga zamisli u ulozi svog savetnika. Ta izjava izazvala je gnev srpskog predsednika Tomislava Nikolića, koji je ranije ove godine naljutio Hrvatsku nazvavši Vukovar „srpskim gradom“.

„Sve te price da je on ljut zato što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž“, ukazao je Nikolić. „On je čekao ovu presudu. Sada želi da razgovaramo -- ja kao predsednik naroda koji je počinio zločine i on kao predsednik naroda koji nije osuđen za bilo šta.“

Srpski ambasador u Berlinu Ognjen Pribićević rekao je da su srpsko-hrvatski odnosi konstantno varirali u proteklih 15 godina i da mogu potpuno da se reše tek sa pridruživanjem Srbije EU, u koju će Hrvatska ući sredinom 2013. godine.

Hrvatski analitičari su ukazali da je zahlađenje odnosa između dve zemlje bilo očekivano nakon oslobađanja hrvatskog generala.

„Međutim, takva vrsta odnosa mora da se promeni u budućnosti zbog srpskih i hrvatskih građana. Građani zaslužuju bolji tretman i nisu im potrebne tenzije. Potrebni sui m ljudi koji će raditi na pomirenju“, rekla je politička analitičarka i potpredsednica Hrvatskog politikološkog društva Davorka Budimir zaSETimes.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu u Beogradu Predrag Simić izjavio je zaSETimes da su odnosi između Srbije i Hrvatske takođe važni za Bosnu i Hercegovinu.

„Međutim, nakon što su oni značajno unapređeni tokom mandata Borisa Tadića na mestu predsednika Srbije, sada su ti odnosi na vrlo niskom nivou i biće vrlo teško vratiti ih na viši nivo. Biće potrebno vreme“, rekao je Simić.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija,   Hag

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.