Članstvo u EU - cilj dijaloga

Izvor: B92, 08.Mar.2013, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Članstvo u EU - cilj dijaloga"

Priština -- Dijalog između najviših zvaničnika Kosova i Srbije ima za cilj učlanjenje dve zemlje u EU, kaže specijalni izaslanik EU Samuel Žbogar.

U pisanoj izjavi za list Koha ditore, Žbogar je naveo da su u toku razgovori na tri koloseka - prvi o normalizaciji odnosa između dve zemlje, drugi između predstavnika institucija Kosova i Srba sa severa Kosova i treći unutarsrpski dijalog, odnosno dijalog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << između predstavnika Srba u institucijama Kosova i onih koji ne priznaju te institucije.

Žbogar smatra da su ova tri oblika dijaloga neophodan uslov za dugoroćno i održivo rešenje za postojeće probleme na Kosovu.

"Dijalog između Kosova i Srbije se nastavlja i osnovni je cilj učlanjenje Srbije i Kosova u EU. Međutim, neće biti dugoročnog prosperiteta dok Kosovo ne bude, shodno zakonima, standardima i istim svakodnevnim procedurama bavilo svim njenim građanima i dok se ne postigne normalizacija odnosa između Srba i Albanaca", rekao je Žbogar.

Specijalni izaslanik EU na Kosovu je istakao da se to sada ne događa i da takvu situaciji dijalog između Kosova i Prištine treba da se poboljša.

Žbogar ocenjuje da unutarsrpski dijalog može pomoći u promeni percepcija i da se, što je najvažnije, poboljšaju uslovi svakodnevnog života na celom Kosovu.

Ni jedan od ova dva poslednja dijaloga, prema listu "Koha ditore", nije započet.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cilj dijaloga učlanjenje Srbije i Kosova u EU

Izvor: Akter, 08.Mar.2013

Dijalog između najviših zvaničnika Kosova i Srbije ima za cilj učlanjenje dve zemlje u EU, kaže specijalni izaslanik EU Samuel Žbogar

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.