Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Nov.2020, 17:10

Brnabić i Varheji: Članstvo u EU znači dugoročni mir i prosperitet

Premijerka Srbije Ana Brnabić i komesar za proširenje Oliver Varheji ocenili su danas da bi članstvo Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji celom regionu donelo dugoročni mir i prosperitet.

"Evropska unija, ako mene pitate, jeste bila i danas je projekat mira i u tom smislu je najuspešniji projekat u istoriji čovečanstva. Time je osigurano sedam decenija mira na kontinentu, a sa mirom dolazi prosperitet, bolji kvalitet života i stabilnost", rekla je Brnabić danas >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na Beogradskom ekonomskom forumu i dodala da bi Zapadni Balkan kao deo tog mirovnog projekta osigurao "dugoročan mir u regionu koji je bio u nevoljama, a članstvo bi nam pružilo mogućnost da ostavimo prošlost iza sebe i ostvarimo prosperitet".

Ona je dodala da je cilj da Srbija sve ključne reforme sprovede do 2024. godine kako bi se 2025. pridužila EU.

"To zvuči ambiciozno, ali mislim da možemo dostići taj cilj. Za Srbiju nema plana B, želimo da budemo deo EU zato što je to u našem interesu, zato što delimo te standarde, sistem vrednosti i već smo ekonomski i geografski deo Unije", rekla je premijerka.

EU ima, istakla je, i unutrašnje izazove, te Vlada Srbije može da utiče na brzinu sprovođenja reformi, ali ne i na odluke EU i njenih članica.

"Nova vlada će više nego ikada biti fokusirana na vladavinu prava, a druge dve bitne oblasti su ekonomija i javna uprava", rekla je ona.

Evropski komeser za proširenje Oliver Varheji je rekao da region koji je okružen članicama nema drugu budućost nego da postane deo EU, njenog tržišta i demokratskog sistema.

"Iz tog razloga smo posvećeni bezbednosti i prosperitetu celog regiona. Ubrzanje procesa proširenja je, mislim, u obostranom interesu svih aktera u regionu, a možda pre svih Srbije jer ima jako puno da ponudi", rekao je on.

Slučaj Srbije, rekao je, vidi kao veliku šansu, a dve oblasti u kojima očekuje napredak sa novom vladom jesu medijske slobode i vladavina prava.

Dodao je i da se spema ekonomski plan za oporavak Srbije kako bi i u toj oblasti mogla da da što bolje rezultate, a da je dijalog Beograda i Prištine još jedna stvar koja "mora da se sredi" pre pristupanja.

"Sve će morati da se bazira na rezultatima i objektivnim kriterijumima koje primenjujemo na sve zemlje kandidate, ali je jako važno ko može da ostvari sve uslove na način koji je opipljiv, dugoročan i koji će stabilizovati region", istakao je.

Članstvo Srbije, ističe on, osiguralo bi bezbednost i prosperitet, a donosi i osam miliona ljudi koji su posvećeni i rade ka zajedničkom cilju kroz zajedničke principe.

"To bi značilo da ćemo imati veliki region gde možemo putovati, razmenjivati dobra i usluge koje se kreću slobodno, gde su investicije moguće. To bi otvorilo ogromne potencijale i mogućnosti za ljude sa Balkana da žive bolji život u budućnosti", zaključio je on.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Brnabić i Varheji: Članstvo u EU znači dugoročni mir i prosperitet

Izvor: Danas, 23.Nov.2020

Premijerka Srbije Ana Brnabić i komesar za proširenje Oliver Varheji ocenili su danas da bi članstvo Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji celom regionu donelo dugoročni mir i prosperitet.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.