Berlin: Rano za kandidaturu Srbije

Izvor: B92, 07.Dec.2011, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin: Rano za kandidaturu Srbije

Berlin/Brisel/Beograd -- Dva dana uoči samita EU, iz vladinih krugova u Berlinu navedeno da je iz nemačke perspektive rano da Srbija dobije status kandidata. Karl Bilt: Šansa postoji.

Stoga, nemačka vlada nije spremna da se saglasi sa odlukom o dodeli statusa kandidata Srbiji, navode isti izvori.

Savezna kancelarka Angela Merkel je prošlog petka u Bundestagu rekla da "za sada nisu obezbeđene pretpostavke za dodelu statusa kandidata Srbiji" i da "put Srbije u EU >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vodi samo preko normalizacije odnosa sa Kosovom". .

Dodala je da su "EU i nemačka vlada blagovremeno formulisali svoja očekivanja (prema Srbiji) u formi konkretnih koraka".

"Nemačka privreda, pak, veoma snažno zastupa stav da bi Srbija trebalo da dobije status kandidata", kako je dopisnici Bete rekao Rajner Lindner, direktor Odbora nemačke privrede za istok.

Inače, taj odbor je najstarija i najuglednija institucija nemačke privrede, koja posreduje u kontaktima s preduzećima i privrednim organizacijama u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i istočne i jugoistočne Evrope.

"Čak i ako u petak Srbija ne dobije status kandidata, nemačka privreda to posmatra kao odlaganje, a ne kao odustajanje od ovog kursa. Mi ćemo u svakom slučaju i preostala dva dana iskoristiti da snažno istaknemo poziciju nemačke privrede", rekao je Lindner.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt ocenio je u Briselu da "definitivno" postoji šansa da Srbija u petak na sastanku Evropskog saveta dobije status kandidata za članastvo u EU.

"Da li je sigurno da će se to dogoditi? Ne. Ali postoji poprilična šansa za to," rekao je Bilt, napominjući da postoji i "niz pitanja koja još treba rešiti," prenosi Rojters.

Bilt snažno podržava širenje EU i kandidaturu Srbije, napominje britanska agencija.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ocenio je danas takođe da bi bilo korisno ukoliko bi Evropska unija Srbiji dodelila status kandidata jer bi time ojačala regionalnu bezbednost.

Rasmusen je rekao novinarima, uoči početka sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO u Briselu, da je na Evropskoj uniji da odluči da li će da dodeli Srbiji status kandidata, kada se lideri bloka od 27 zemalja sastanu u petak u Briselu.

"Međutim, generalno, ja verujem da bi bilo koji korak koji može da doprinese odnosima izmedju zemalja u regionu i u evro-atlanskim strukturama, uključujući Evropsku uniju i NATO, koristio ne samo regionu nego i Evropi u celini", rekao je Rasmusen.

Ministar za evropska pitanja Danske Nikolaj Vamen kaže da bi kandidatura Srbije mogla da bude tema za vreme predsedavanja Danske, koje počinje od 1. januara 2012.

"Očekivanje je da bi pitanja u vezi sa statusom kandidata za Srbiju i otvaranje pregovora sa Crnom Gorom i Makedonijiom mogla da postanu relevantna za vreme danskog predsedavanja", rekao je ministar Vamen, posle sednice Saveta ministara EU u Briselu.

"Srećan sam što se Savet (ministara) prošle noći saglasio da oda priznanje napretku koji je, među ostalima, učinila i Srbija. Nadao sam se da ćemo moći da se dogovorimo o dodeli statusa kandidata Srbiji. Poruka je i dalje veoma jasna: budućnost Srbije je u EU", izjavio je Vamen.

9. decembra lideri zemalja EU doneće odluku o kandidaturi Srbije.

Srpski zvaničnici su oprezni u procenama da li će odluka biti pozitivna, a predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović kaže da bez obzira na odluku koja će biti doneta u petak, Srbija neće skrenuti sa svog evropskog puta.

U Briselu, evropski komesar za proširenje Štefan File ovako je odgovorio na pitanje novinarke B92 Tanje Aleksić može li Beograd sa optimizmom da čeka odluku 9. decembra s obzirom na napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

"Napredak jeste veliki. Da su se ovi pozitivni događaji desili ranije, posle našeg izveštaja o napretku Srbije, svi uključujući i Beograd bili bi mnogo opušteniji i danas".

On je rekao da treba sačekati 9. decembar za odluku o davanju statusa kandidata Srbiji.

"Mislim da ćemo morati da sačekamo do 9. decembra da vidimo kakva će odluka biti. Odluku će doneti šefovi država i vlada u okviru Evropskog saveta", rekao je evropski komesar za proširenje.

U Beogradu, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da Srbija zaslužuje status kandidata kao i da treba sačekati odluku 9. decembra.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Angela Merkel,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.